Batelovský kostel na Štědrý den rozezní Tichá noc

17. prosinec 2014

V Batelově na Jihlavsku stojí krásný kostel zasvěcený Petru a Pavlovi. V těchto dnech ho už farníci připravují na vánoční svátky. Hned vedle kostela, na faře, poctivě zkouší kostelní pěvecký sbor.

V kapli batelovské fary se zpěváci scházejí pravidelně jednou týdně. Za celý rok si v kostele zazpívají jen třikrát. O Velikonocích, o pouti a na Vánoce. Mnozí sem chodí celá desetiletí. „Já už jako holka mladá jsem zpívala. Pak jsem nechodila, když jsem se vdala, a teď už třicet let, od padesáti let v tahu,“ říká Marie Cechová. „Přivedla mě moje maminka, která tady zpívala od začátku a teď už tady hraje druhé housle můj synovec,“ přidává se Petr Janoušek.

„Vždycky zpíváme Tichou noc. Vzhledem k tomu, že se začíná v úplné tmě, tak první sloku zpívá sólo jedna dívčina, druhou sloku zpívají čtyři sólisté, to už se na kůru rozsvítí a třetí sloku zpívá celý sbor,“ popisuje dramaturgii sbormistr Pavel Kolář. „To je nejhezčí, když jdu do toho kostela, to je moc pěkný,“ těší se Marie Cechová. „To už zpívá samo. Ta atmosféra, to se musí zažít,“ přidávají se další zpěvačky.

Batelovská půlnoční začíná v kostele sv. Petra a Pavla 24. prosince ve 22 hodin.

Spustit audio