Bavorský barvář Ajík je mezi psy šlechtic. Skvěle se vyzná ve světě pachů

13. červenec 2017

OBSAHUJE FOTO/VIDEO! Český rozhlas Vysočina pomáhá psům v útulcích najít nové pány. V zařízení v Pístově u Jihlavy se nedávno ubytoval bavorský barvář Ajík. Všechny si hned získal svým klidem a přátelskou povahou. Je to lovecká rasa, a tak by mu určitě bylo nejlépe u nějakého hodného myslivce.

Bavorský barvář je starobylá rasa, kterou lovci nejvíce využívali k dohledávání poraněné zvěře. Skvělý čich prokazuje i Ajík, i když se ve svém dosavadním životě k lovu nedostal. „Jeho majitel se dostal do svízelné situace a byl rád, že zvládne sám sebe,“ ošetřovatel Radek Fila popisuje, jak se Ajík do útulku dostal. Pes je to asi dvouletý a je ve výborném zdravotním stavu.

Ajík nemá žádný lovecký výcvik. Stále je ale možné ho doplnit

Na první pohled určitě každého zaujme Ajíkova klidná povaha. Neustále všechno očichává, hledá pachy a jde za nimi. Určitě by pro něj bylo nejlepší, kdyby nový majitel dokázal tuto jeho povahu zúročit. „Jsou to perfektní stopaři, tak bych rád někoho, kdo je aktivní a byl by schopný s ním jít do lesa,“ vyslovuje své přání Radek Fila. Ajík nemá žádný výcvik, ale prý je ještě stále možné ho doplnit. A i kdyby se pes nedostal k myslivci, určitě ocení procházky přírodou. Každopádně to není pes na gauč do obýváku. Zasloužil by si výběh na zahradě rodinného domku nebo chalupy.

Ze všech pachů má Ajík nejradši ten piškotový

I když patří Ajík k rase, o které se říká, že je mezi psy šlechtou, neznamená to, že se rád s pánem nepomazlí. Naopak, při dobrém zacházení z něj bude skvělý parťák a kamarád. A pokud byste mu chtěli udělat radost, přineste si piškotek. Ty totiž miluje!

Útulek si ověří, kam pes půjde a může ho i kontrolovat

Za psa z jihlavského útulku zájemci nic neplatí. Obyvatelé Jihlavy a okolí jsou navíc na jeden rok osvobození od poplatku za psy. Pracovníci útulku si ověřují, do jakého prostředí zvíře jde a ve smlouvě si vymiňuje možnost kontroly.

Spustit audio