Čertova studánka u Lesonic ukrývá poklad. K jeho nalezení potřebujete souřadnice GPS

25. květen 2015

Dvě studánky v Želetavě, jedna v Martínkově a v lese u Cidliny asi 12 pramenů. Zdá se, že blízké okolí Moravských Budějovic je samá studánka. Kousek od Lesonic ze země vyvěrá Čertova studánka. Kryje ji nová roubená stříška, která ukrývá i poklad.

„Podle legendy tu měl čert postavit přes noc kapli. Aby vše stihnul do kuropění, pochytal v okolí všechny kohouty. Jenže ouha! Jeden zapomenutý zakokrhal právě ve chvíli, když čert nesl poslední kámen na stavbu. Čert kámen upustil, zlostně dupnul a zmizel,“ pověst o vzniku studánky vypráví Barbora Kotrbová z obecně prospěšné společnosti, která pomáhá studánky na Moravskobudějovicku obnovovat.

Čertova studánka vytryskla právě na místě, kde si čert dupnul. Dokonce tam dodnes leží onen zapomenutý kámen. Kdo má fantazii, najde na něm i otisk čertovského kopyta.

Kámen, který tu údajně upustil čert (Čertova studánka - Lesonice)

Čertova studánka leží na Březinově cestě nedaleko obce Lesonice. Prý tudy kdysi opravdu chodil básník Otokar Březina se svými přáteli. Dnes je to turistická a cyklistická trasa, která vede z Jaroměřic nad Rokytnou do Telče. Když Barbora Kotrbová hledala podle údajů v národním registru pramenů a studánek místo poprvé, měla docela problémy: „V registru je balónek na mapě trošičku jinde, takže jsem tam chodila, zvětšovala a zvětšovala kruhy. Studánku jsem nenašla. Pak jsme zavolali panu revírníkovi a ten nám popsal, že se musíme posunout asi o dvě stě metrů.“ Barbora Kotrbová slíbila, že správné údaje do registru určitě pošle.

Studánka je dnes nově upravená, má podezdívku z mrákotínské žuly, budka je roubená ze smrkových kulanů a kryje ji modřínová došková stříška. Právě pod stříškou je ukrytý poklad. Jde o krabičku, která je součástí hry geocaching. Této hře se v poslední době věnuje stále více lidí, dokonce i celé rodiny v rámci výletů. „Když kešku otevřeme, najdeme kromě tužky a návštěvní knížky i Vodomila. Ten je maskotem hry a obnovy studánek. Je tu i písmenko, které je součástí tajenky geocachingové hry Hledej Vodomila,“ říká Barbora Kotrbová. Podrobnosti ke hře najdete na internetových stránkách.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.