Chtěli jsme hrát, tak jsme založili kapelu

Kapela JCS Salavice hraje už sedmnáct let a i když se její složení postupně měnilo, pořád jí to šlape. Hrají country, trampskou klasiku, mají i svoje písničky a na tanečních zábavách se klidně pustí do dechovky. Pravidelně, každý týden v sobotu, zkouší v salavické hospůdce.

Jediným členem, který zůstal od začátku, je kapelník Václav Zídek. „Zkrátka jsme chtěli hrát, bavilo nás to a jen tak pro zábavu jsme to založili,“ vzpomíná na začátky kapelník. Právě on je také tím, kdo v kapele skládá vlastní písničky. „Bylo to po zkoušce, muzikanti odjeli, já jsem tam zůstal, nechtělo se mi balit a měl jsem takovej nápad. Za hodinu byla hotová,“ Václav Zídek popisuje vznik písničky Vzpomínka, kterou složil před dvanácti lety.

JCS Salavice má i jednoho netypického člena. Basák Thomas Kohl je Rakušan. Do Čech prý přišel za ženskými a pivem: „To byla taková nehoda. Basista bývalý si zlomil ruku a už jsem s nimi dva roky,“ popisuje svůj příchod do kapely. Přiznává také, že jeho největší láskou je dechovka.

Osazenstvo hospůdky JCS Salavice fandí a všichni jsou rádi, že tady kapelu mají. „Jsou to dobrý kluci, pěkně hrají, dělají zábavu. Je to strašně dobrá parta,“ říká místní hospodská Jaroslava Matoušková. „Velice si vážíme Václava, který to vede. Teď má dokonce novou partu, takže je to čím dál lepší,“ přidává se Josef Matoušek.

V salavické hospůdce kapela zkouší každou sobotu a často se zkouška protáhne až do brzkých ranních hodin. Teď před Portou zkoušejí zvlášť poctivě.

Spustit audio