David Pulkrábek: Snažím se předávat zkušenosti, které jsem díky judu získal

6. září 2017

Dítě, které se dostalo do špatné party a dnes je z něho světový reprezentant v judu – takový je rodák ze Žďáru nad Sázavou, judista David Pulkrábek. Na dětství moc rád nevzpomíná, dostal se do špatné party, vybavují se mu krádeže, šikana a život na ulici. Když ale začne mluvit o judu, tvář se mu rozjasní.

„To judo mě změnilo. Měl jsem povinnost – dojít na trénink, trénovat, připravovat se na závody a závodit. Pak jsem se dostal mezi jiné lidi a cítil jsem rozdíl. Když pak přišly i nějaké úspěchy, říkal jsem si, že to není špatné oproti tomu lítání po venku a životu na ulici.“

David Pulkrábek se od té doby snaží dívat na život pozitivně: „ Měl jsem na výběr – buď žít tak, jako předtím, nebo po sobě něco zanechat, a já jsem si vybral tu druhou možnost.“ Rád o svém vztahu ke sportu a o tom, jak mu změnil život, mluví s dětmi, aby je motivoval: „Teď se snažím spíš předávat svoje zkušenosti, co jsem díky judu získal, jak jsem poznal jiné lidi a svět. Protože chtít především v sobě něco změnit, je těžké a motivace ke změně je strašně důležitá,“ soudí judista.

Každý sportovec rád propaguje svůj sport, protože mu nejvíce rozumí, říká také. Je rád, že díky olympijské medaili Lukáše Krpálka se judo zpopularizovalo. „Dost dětí přišlo na nábory, takže judo má teď velikánskou základnu. Ale důležité je u toho sportu vytrvat, protože občas to přece jenom bolí, občas sebou hodíte o zem, není to nic příjemného, ale na všechno se dá zvyknout,“ směje se David Pulkrábek.

Budu se snažit o účast na olympiádě

V nejlehčí váhové kategorii do 60kg, ve které se David „pere“, získal v roce 2009 stříbrnou medaili na juniorském mistrovství Evropy a o rok později vyhrál Olympiádu mládeže v Singapuru. Od postupu do seniorské soutěže se zatím zúčastnil na dvou mistrovstvích světa, naposledy v Budapešti. Rád by posbíral co nejvíce dalších úspěchů, aby se mu přiblížil olympijský sen: „Výsledkem z mistrovství světa jsem si zajistil kvalifikaci do užšího výběru a je potřeba sbírat další výsledky. Čeká mě nespočet závodů po celém světě, do toho mám i nějakou práci do školy, takže je toho více než dost. Já jsem ale rád, protože bych asi nedokázal jen tak ležet na gauči,“ uzavírá David Pulkrábek.

autor: dak
Spustit audio