David Švec má Pelhřimov rád a není mu jedno, co se v něm děje

17. březen 2017

Kverulanty neboli věčné stěžovatele lidé, a hlavně úředníci moc rádi nemají. Když se to ale vezme za správný konec, může to být k dobru věci. David Švec z Pelhřimova je velký patriot, má své město rád a není mu jedno, co se v něm děje a jak vypadá. Má to už tak nějak v genech.

„No, asi to bude u nás v rodině, že se zajímáme, co se děje v okolí,“ říká s úsměvem David Švec a vypráví o svém dědečkovi: „Chodil na takové noční procházky Pelhřimovem se psem, s boxerem Lordem, chodil se zápisníkem a psal, kde je rozbitá lampa, kde nesvítí, kde je chodník rozbitý, kde je jaká díra. Pak to odnesl na technické služby,“ vypráví. Řekli byste si: To je klasický stěžovatel, otrava, který na nikom nenechá nit suchou. Ale není to pravda. Byl to prostě jen člověk, kterému nebylo jedno, že na chodníku zakopává o díry. A stejně ho brali i v technických službách. „ Město to aspoň vědělo, a prostě to opravili. Bylo to dobré pro všechny,“ říká David Lacina.

Na dědečka si v technických službách pamatovali a brali vážně i jeho potomka

Na to, že dědečkovo slovo něco platilo, narazil po čase i Davidův tatínek. Když viděl, že by javory v ulici potřebovaly prořezat, šel a nahlásil to. „Tam ještě pracovali lidi, co dědu pamatovali a to byl takovej fofr, že ještě odpoledne byly větve prořezaný,“ směje se David Švec. Sám se o politiku začal zajímat už jako malý kluk. Ten pravý zlom ale přišel, když se vrátil z práce v zahraničí. Několik let pobýval ve Švédsku a viděl, že věci, které jsou doma problém, tam fungují. „Doprava po městě je vychytaná, každý má prostor, ať chce jezdit tramvají, autem nebo na kole. Tady se to taky zlepšuje, ale moc pomalu na můj vkus,“ říká.

Když to šlo ve Švédsku, proč ne u nás?

Po návratu ze Švédska si tak mnohem víc začal všímat svého okolí. „Chodili jsme třeba za Stráž. Na procházky, na běžky, na kolo, a pak se podíváte do plánů, a zjistíte, že tam má vést silnice,“ popisuje jeden z případů. „Jenom mě zajímalo, kolik po té silnici má jezdit aut a jestli je to dobrý nápad,“ dodává. Nastala korespondence s radnicí, pátrání po přesných informacích a po čase proběhla i veřejná diskuze, kde mohl David Švec přednést své názory. „Uvidíme, co bude dál,“ říká s trochou optimizmu v hlase.

David Švec stojí i za Lokálními minitrhy a Mrňávkovým memoriálem

Hledání chyb ale není vše, co David Švec pro Pelhřimov dělá. Spolupořádá Lokální minitrhy, kde své výrobky prodávají lidé z okolí a s kamarády stál u zrodu Mrňávkova memoriálu, závodu z Pelhřimova na Křemešník. „Pojali jsme to tak, že se může účastnit každý. Ať už procházkou, nebo ty větší blázni vezmou kolo a ještě ty větší blázni běží,“ říká s tím, že sám zpočátku běhával. Teď jezdí na kole.

David Švec pracuje ve vědeckém ústavu u Prahy a do Pelhřimova jezdí tak dvakrát do měsíce. Na dění ve městě tak má zdravý nadhled. „Jezdím sem rád, protože Pelhřimov je skvělej,“ říká.

Spustit audio