Destilovaná voda z jihlavského vodovodu nikdy nepoteče

16. březen 2015

Jihlava pije vodu z hubenovské nádrže. To je fakt, který asi všichni znáte. Málokdo z vás ale ví, co se s vodou děje, než nám vyteče z kohoutku. Úpravnou v Hosově denně proteče až třináct tisíc metrů krychlových vody.

„V této hale se nachází koagulace, sedimentace na dvou horizontálních usazovacích nádržích a následně filtrace vody přes filtry s náplní křemičitého písku,“ vedoucí provozu Martin Pospíchal popisuje, co všechno se děje s vodou, která do úpravny přitéká z nádrže v Hubenově. Tyto první kroky tak trochu připomínají čištění zahradního bazénu. Tam také nejdřív nasypeme vločkovač. „Do surové vody je nadávkován síran železitý, který má za úkol vyvločkovat nežádoucí látky,“ vysvětluje Martin Pospíchal.

Vytvořené shluky nečistot se usazují a voda pokračuje k pískovým filtrům. „Dále se do vody dávkuje manganistan draselný pro odstranění manganu a vápenné mléko na úpravu pH,“ pokračuje vedoucí provozu. Voda už v této chvíli vypadá čistě. „Teď už bych se napil,“ odpovídá s úsměvem na mou všetečnou otázku. Zároveň ale dodává, že vodu ještě čeká čištění přes uhlíkové filtry, ozonizace a desinfekce chlorovou sloučeninou. Vše musí odpovídat přísným tabulkám.

I přes řadu chemických procesů, které mají z vody něco odstranit, nevyrábí úpravna destilovanou vodu. Ta by našemu zdraví vůbec neprospěla. „Minimálně musí ta voda obsahovat minimální hodnoty hořčíku a vápníku kvůli kostem a zubům lidí,“ vysvětluje a hrdě dodává: „Máme jednu z nejkvalitnějších upravených pitných vod v republice.“

Vodu z hosovské úpravny pije nejen celá Jihlava, ale i příměstské části Pávov, Červený Kříž, Malý Beranov a také Polná, Luka nad Jihlavou, Bítovčice a Vysoké Studnice.

Spustit audio