Flamberg vydrží sto let, říká šermíř Jaromír Vyboštok

Muzeum Na Tvrzi připomíná retrospektivní výstavou pětadvacáté výročí založení skupiny historického šermu Flamberg. K vidění jsou exponáty, které skupina v letních měsících používá při svých vystoupeních. V zimě mohou být na očích příznivcům historického šermu.

Skupina vznikla ve Žďáře nad Sázavou v roce 1991. Za dobu její existence se v ní vystřídaly desítky lidí, všech možných povolání a různého věku. Nechybí ani ženy, kterých je v současnosti pět. Na začátku předváděli především gotické boje ze středověku, ale v současnosti jsou experty na baroko. Hejtman, tedy nejvyšší představitel společnosti šermířů, Jaromír Vyboštok vysvětluje: „Je v tom velký rozdíl – gotická zbroj je těžká, jsou to plechové pláty nebo drátěná zbroj. Zatímco třeba v době vrcholného baroka se boj odehrává už vyloženě v šatech.“

Máme jedny z největších děl v republice

Ve skupině Flamberg jsou experti na třicetiletou válku. Boje probíhají ve vojenských oděvech a na vystoupeních se hlasitě střílí z děl. „Právě k soubojům z doby třicetileté války potřebujeme děla a myslím, že máme jedny z největších, ne-li největší děla u nás,“ přemýšlí Jaromír Vyboštok. I tato děla jsou na výstavě k vidění, stejně jako bohatě zdobené drahé barokní oděvy. „To je nákladná záležitost. Předlohu máme vždy v historických materiálech a šijí nám je profesionální švadleny. Takový oděv stál už před deseti lety dvanáct tisíc,“ ukazuje hejtman na vystavený kostým, ve kterém sám vystupuje.

Skupina historického šermu Flamberg, meč

S diváky se musí spolupracovat

Při vystoupeních se občas přihodí i něco veselého, což je ale dobře, protože diváci se mají bavit. „Dělo? Dělo ne, to nám vystřelí vždycky,“ směje se Jaromír Vyboštok. „Ale stalo se mi jednou třeba, že jsem si vzal do souboje nesprávnou zbraň. Můj soupeř se na mě podíval a nahlas povídá: Nebudeš si na mě brát to kopí, že ne? Měl jsem totiž mít meč a štít. Diváci se smáli, musíme s nimi zkrátka spolupracovat,“ uzavírá Jaromír Vyboštok a doufá, že šermířům z Flambergu vydrží energie alespoň sto let.

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.