Foťák vzala do ruky až ve stacionáři a hned vyhrála soutěž

19. říjen 2016

Denní stacionář Rosa v Bystřici nad Pernštejnem funguje pro osoby s mentálním a kombinovaným postižením dva roky a Veronika Rossi patří mezi jeho klienty. Právě tady se poprvé pustila do fotografování v kroužku, kde se klienti dělí o jeden malý kompaktní fotoaparát.

Vedoucí stacionáře Petra Königová je z Veroničina úspěchu nadšená: „Verča fotí hrozně ráda a opravdu jenom pro zábavu. Název té letošní soutěžní kategorie byl Jak to vidím já a ona vlastně fotí skutečně tak, jak to vidí ona. A hned vyhrála, to je moc hezké.“

Fotografickou soutěž pořádá už po osmé opavská Charita pro své dobrovolníky a už druhým rokem i pro klienty Charit z celé České republiky. Nabízí tři kategorie: Portrét, Život kolem nás a Jak to vidím já. Z každé pak porota vybere deset snímků a celou kolekci oceněných vypustí na putovní výstavu po republice.

Šli jsme na výlet

Veronika nikdy předtím nefotila, ale teď se bez malého foťáku nikam nehne. A jak se zdá, dívat se kolem sebe se umí velmi dobře. Myslí si to i odborná komise, která vybírá vítězné obrázky a v jejímž čele sedí uznávaný fotograf a pedagog Jindřich Štreit. Oceněná fotka je z jarního výletu do Chlébského údolí za bledulemi. „Je tam Verunka, Nikol, Zdenda, Eliška, Vašík,“ ukazuje Veronika na kamarády ze stacionáře cestou do jarní přírody.

Veronika Rossi, mentálně postižená fotografka

Petra Königová říká: „V podstatě kamkoli jdeme, tam si Verča bere foťák, protože ji to moc baví. Ona fotí i různé jiné akce, nejenom výlety. Ať už jdeme třeba jenom na bowling nebo někam na procházku, tak to naši uživatelé vyfotí.“ Fotky potom Veronika s pomocí sociální pracovnice Míši stáhne a sama vybere, které jsou nejhezčí.

Všechno je v kronice

Na otázku co se potom s fotkami děje, odpovídá s nadšeným úsměvem: „Kronika!“ V Rose si klienti stacionáře všechno zapisují, lepí, kreslí a píší do kroniky. Objeví se v ní i fotky z malé vernisáže výstavy, kde Veronika dostává od žďárské Charity poděkování a kytičku. Z ceny má radost, ale přitom se nemůže odtrhnout od ostatních vystavených fotografií. I tady vytahuje malý foťák a dokumentuje si je. Která se ti líbí nejvíc, ptám se a Veronika nadšeně odpovídá: „Všechny!“ Příští rok by se soutěže ráda zúčastnila znovu a možná už se svým vlastním přístrojem.

autor: dak
Spustit audio