FOTO/VIDEO: Boxeři jsou gentlemani. Neznají zákeřnost a ctí pravidla

Box je sport v podstatě elegantní. Boxeři musí být hladce oholení, rozhodčí mají na sobě košili s motýlkem, a přestože je to boj plný adrenalinu, pravidla zakazují jakoukoli zákeřnost. V Pelhřimově boxují i děti a očividně je to baví.

V pelhřimovské sportovní hale se pravidelně scházejí boxeři z Gauner clubu. Ve středu odpoledne trénují děti. Dostávají tu pořádně do těla, ale nevypadají, že by jim to vadilo. Je mezi nimi i jedna dívka. „Box dělám, abych se mohla ochránit,“ vysvětluje malá Katka. Mezi kluky se určitě neztratí. Naopak, energie má na rozdávání. Trénink začíná poctivou rozcvičkou a hned po ní si děti navlékají boxerské rukavice a pod vedením trenéra se učí jednotlivé boxerské prvky.

Scény z Rockyho by rozhodčí nedopustil. Chuť jít za svým snem je ale ve filmu obrovská

„Je to druh sportu. Nerozhodují tu góly, ale body, to trefení brady, solaru,“ vysvětluje trenér Martin Borek. „Je tam krásný to, že ten člověk počítá s tím, že ten druhý mu to jde vrátit, je na to připravený,“ říká. Pravidla dovolují rány jen do určitých míst na těle. Ostatní jsou zakázané. „Jak se soupeř otočí, tak nemůžeme bojovat,“ dodává. Pokud si tak člověk box představuje jen podle filmů o Rockym, je na velkém omylu. „Já ten film mám rád, ale člověk tohle nevydrží, a rozhodčí to ani nedopustí. Je tam ale obrovský srdce, chuť jít za svým snem,“ říká Martin Borek a dodává, že i když se to zdá nepravděpodobné, je dnes v boxu jen velmi málo zranění.

Box, trénink

Jediné ochranné prostředky boxera jsou rukavice, chránič zubů a suspenzor

Boxerská výbava se za léta příliš nemění. Stále je tu ring, boxovací pytel, rukavice. Boxovací pytle mají různé tvary, aby vyhovovaly nacvičování různých úderů. Jsou kožené a vyplněné starými hadry a kůžemi. Kožené rukavice jsou vyplněné molitanem, mají stejnou velikost pro děti i dospělé, liší se ale hmotností, která je tu počítaná na unce. Ring má tvar čtverce o straně sedm a půl metru. Helmy boxeři při zápasu používají jen do osmnácti let. „Jediné ochranné prostředky jsou rukavice, chrániče na zuby a suspenzor,“ dodává Martin Borek.

K elegantnosti boxu přispívá i povinná oholená tvář boxera a rozhodčí oblečený v bílé košili s motýlkem pod bradou.

Spustit audio