Hospoda byla v podstatě jediným místem, kde se dalo koupit železo

2. březen 2015

Kadovské hutě byly ve své době moderní průmyslovou zónou. Práci dávaly několika stovkám lidí, od samotných ocelářů, před havíře, formany a uhlíře. Z vysoké pece zbylo už jenom několik málo kamenů. Nedochovalo se také jedno velmi důležité místo – panská hospoda, ve které se prodávalo zdejší železo.

„Hospoda byla v podstatě jediným místem, kde se dalo koupit železo. A nebyla to zvláštnost pouze Kadova, takto to probíhalo i na ostatních místech. Poddaní si zde museli kupovat železářské výrobky z panských pecí,“ vypráví historik Miroslav Lopaur. Kadov byl pro zřízení hutí zřejmě strategickým místem. V okolí byly bohaté zásoby železné rudy a v lesích bylo dost dřeva, které sloužilo k výrobě dřevěného uhlí.

Kadovské hutě se zabývaly především výrobou užitných litinových předmětů – jako byly kříže, rendlíky, hrnce, plotny do kamen, stojany na hodiny, drobné šperky nebo těžítka, zdobená litinová kamna nebo zdobené dezertní talíře.
K hutím i samotné obci se pak váže jedna zajímavost - huť a veškerý provoz byl pod kontrolou tajných evangelíků, což bylo na katolickém panství hodně zvláštní.

Pec kadovské železářské huti vyhasla v lednu roku 1874. Hlavní příčinou uzavření hutí byl především nízká konkurenceschopnost velkým provozům v Blansku nebo Vítkovicích. Ty byly již postaveny na kamenouhelnou technologii a zaměřovaly se především na výrobu oceli, což v zastaralém provozu na Kadově nebylo možné.

autor: Petr Hladík
Spustit audio