Hrnčíři si už nechodí hlínu nakopat ze dna rybníka. Koupí si ji pěkně zabalenou a zpracovanou

23. září 2016

Nádobí z hlíny je staré skoro jako lidstvo samo. A od vynálezu hrnčířského kruhu se snad kromě elektrifikace moc nezměnilo. Dodnes záleží kvalita hrnku či mísy na šikovnosti rukou výrobce. Jana Březková má keramickou dílnu na náměstí v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku. Na jejím díle je vidět, že šikovné ruce má.

Jana Březková točí keramiku už osmnáct let a za tu dobu už našla ten správný gryf. Má za sebou známou keramickou školu v Bechyni. Ta jí určitě dala správné základy, ale zbytek je na talentu, píli a vytrvalosti. „U toho kruhu sedím denně. To by byla hanba, aby to nebylo vidět,“ směje se Jana Březková a pod rukama jí na kruhu vyrůstá velká rovnoměrná mísa. Ona to vlastně ani mísa není. Keramička mi vysvětlila, že je to polovina budoucí koule, ve které budou ozdobné průřezy a bude sloužit jako zahradní dekorace.

Hlavní slovo má zákazník. Stejně je ale každý kousek trošinku jiný

Na policích kolem hrnčířského kruhu stojí malé ozdobné hrníčky, vepředu v obchodě další poháry, misky i figurky. Takový hrníček má Jana Březková vytočený za pár minut. Čeká ho ale ještě zavadnutí, lepení ouška, dekorace a glazura. Při výběru tvarů a dekoru má hlavní slovo zákazník, ale každý kousek prochází rukama a ne nějakým automatem, takže má nakonec vždy svůj punc originality.

Výroba keramiky

Hlínu si dnes keramik kupuje hotovou. Stačí ji prohníst a položit na kruh

Kdysi si musel hrnčíř hlínu sám nakopat a pak ji pracně prohníst, odstranit nečistoty, dostat ven vzduchové bubliny. Dnes je hlína k dostání hotová, připravená v malých kvádrech v igelitových sáčcích. I tak si ji ale musí výtvarník propracovat. Už to ale není taková dřina. Hotové hlíny také nabízejí spoustu možností. „Každá ta hlína má nějaké vlastnosti. To máte kameninu, červenici, šamotku. Pak jsou hlíny na různý stupeň výpalu,“ vysvětluje Jana Březková.

Keramika, ilustrační foto

Kruh není v keramické dílně to nejdůležitější

Začít vyrábět vlastní keramiku může každý. Zajímavé je, že nejdůležitější věc, kterou by si měl budoucí keramik pořídit, není kruh. Zásadní je samozřejmě hlína a pak pec. Jana Březková má pec velkou, ale pro domácí použití stačí malá ve velikosti domácí trouby na pečení. Jsou samozřejmě i nadšenci, kteří si staví venkovní pece po vzoru našich předků. U elektrické pícky máte ale přece jen větší jistotu, že se dílo podaří. Hlína je k dostání v internetových obchodech. Kruh není třeba proto, že hrnek můžete třeba odlévat do formy, slepit ve spirále z hliněného hada, nebo vyrobit z plátu. Možností je spousta. A věřte, že naučit se točit keramiku na kruhu, je docela věda.

K vycentrování hlíny na kruhu potřebujete pevné ruce

„Centrovat hlínu na kruhu jsem se učila půl roku,“ říká Jana Březková a já jsem si sama vyzkoušela, že ví, o čem mluví. Centrování je to první, co je třeba na kruhu udělat. „Funguje to jako soustruh. To důležité dělá kruh, ten točící moment, a vy musíte pracovat pevnýma rukama.“

Redaktorka Irena Šarounová u hrnčířského kruhu
Spustit audio