I staří Vikingové si uměli hrát. Vymysleli Kubb a asi to byla dobrá zábava, když vydržela dodnes

2. červenec 2018

Staří Vikingové kdysi hráli hru, ve které si procvičovali bojovou taktiku. Říkali jí Kubb. Nejstarší písemný záznam o ní je z roku 1613, kdy ji hrál král Gustav III.. Pokud si myslíte, že nepřekročila hranice Švédska, mýlíte se. Objevili jsme partu kubbistů v Pohledu na Havlíčkobrodsku.

„Jsou to jakoby dvě vojska a ty kubby znázorňují vojáčky. To druhé vojsko vám je chce shodit, zabít,“ vysvětluje základní princip hry kubista Tomáš Vajda. Sám poprvé k této starodávné hře přičichnul při studiích a chytila ho natolik, že jezdí i na mistrovství republiky.

Kubb zvládnou i děti. Musí ale hodit kolíkem do vzdálenosti osmi metrů

Pravidla vypadají zpočátku složitě, ale podle Tomáše Vajdy dokážou Kubb hrát i děti. Důležité je, aby dokázali hodit kolíkem na vzdálenost osm metrů. A není nutné hledat nějaké speciální hřiště. Kubb se hraje na trávě na poli velkém osm krát pět metrů, vymezeném například kolíky v rozích. Je třeba označit i polovinu hracího pole, aby bylo zřejmé, na území kterého družstva se hraje. Hrát mohou dva až dvanáct hráčů, to znamená nejvýš šest proti šesti.

Hra končí pádem krále

Jeden kubb je dřevěný špalík, vysoký patnáct centimetrů. Je jich celkem deset a stojí na začátku hry po pěti na kratších protilehlých stranách hřiště. Do kubbů se hráč trefuje kolíky, dlouhými třicet centimetrů. Uprostřed hřiště stojí král. To je větší špalík s naznačenou korunkou. „Ten je vlastně nejdůležitější. Obě dvě družstva mají společného krále, ten se shazuje až jako poslední. Když je vybité vojsko, tak přichází na řadu král a shozením krále hra končí,“ vysvětluje Tomáš Vajda.

Pravidla vypadají složitě, ale člověk je rychle pochopí

Kubb se člověk nejlépe naučí, když sleduje hru ostatních a pak si ji samozřejmě také sám zkusí. Na začátku házejí obě družstva takzvaný rozstřel. Kdo hodí kolík blíž ke králi, začíná. Každé družstvo má šest kolíků a snaží se jimi porazit kubby na protilehlé základní čáře. To znamená, že házejí na vzdálenost osm metrů. Poražené kubby pak protivník nahází zpět do pole začínajících hráčů. Ti je postaví a protivník je musí srazit dřív, než se pustí do kubbů na základní čáře. A tak to jde pořád dokola. „Všimněte si, že hra se stává složitější tím, čím víc je kubbů ve hře,“ dodává Tomáš Vajda.

Kubby vám vyrobí zkušený truhlář. K dostání jsou i na internetu

Pravidla Kubbu se postupem hry samozřejmě ještě rozvíjejí. Proto je nejlepší naučit se ho od zkušených hráčů. Najdete je ale samozřejmě i na internetu, stejně jako tipy, kde nakoupit všechny hrací potřeby. „Kamarád z týmu je truhlář, ten dělá výjimečné kubby, my je máme vyrobené. Ale na internetu je to k dostání,“ dodává Tomáš Vajda.

Spustit audio