Jaroměřice, město na řece Rokytné získá zpět svoji barokní osu

22. březen 2017

Jaroměřická barokní osa bude po více než sto padesáti letech znovu kompletní. V současné době ji narušuje dřevěný most z poloviny 19. století. Stojí bokem v postranní části parku, kam nepatří. Kastelán zámku se rozhodl, že nechá postavit most zbrusu nový a vrátí ho doprostřed zahrady. Tam, kde kdysi za hraběte z Questenberku býval. Jaroměřicím se tak vrátí původní barokní osa.

Barokní osa v Jaroměřicích začíná na hlavním náměstí u sloupu Nejsvětější trojice. Byl vztyčen roku 1716 a jeho podstavec je z kamene a cihel. V půdorysu má tvar trojúhelníku s uťatými rohy, přičemž strany jsou prohnuté dovnitř. Na třech válcovitých sloupech z pískovce stojí sochy svatého Karla Boromejského, sv. Rocha a sv. Šebestiána. Nákladem 1 500 zlatých nechal sloup postavit hrabě Jan Adam z Questenberku, aby utvrdil zbožnost zdejšího lidu.

Právě odtud, když přejdete hlavní silnici k zámku, prochází barokní osa. „Dlouhá pohledová osa nepřerušená ničím, od sochy Nejsvětější trojice na náměstí procházející přes kruhový záhon na nádvoří, přes sál předků, zahradu, bazén až do nekonečna,“ říká kastelán jaroměřického zámku Radim Petr, kterého jsme zastihli ve vstupní chodbě mezi dvěma obloukovými dveřmi. I ta je v ose.

„Vrátíme most do osy a tím pádem naplníme to, co souvisí s barokní krajinou, že se vrátíme do její koncepce.“ Pouze současný dřevěný most, který stojí stranou, tuto linii narušuje. „Ten tam teoreticky podle výkresů, podle plánů, podle katastrálních map ani neexistuje. Když se podíváte na veškerá vojenská mapování, na stabilní katastr Marie Terezie, tak ten most je pořád malovaný vprostředku“ dodává kastelán Radim Petr.

Stejně jako sloup Nejsvětější trojice na náměstí i most v barokní ose nechal vytvořit hrabě Jan Adam z Questenberku. Dokonce si nechal z Benátek přivézt gondolu a projížděl se na ní právě po řece Rokytné pod mostem mezi francouzskou zahradou a divadelním ostrovem. Stavbu nového dubového mostu na původním místě už v Jaroměřicích odsouhlasili památkáři. Projektanti začnou letos kreslit plány.

autor: Michal Malý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.