Jídlo, spánek, trénink! Tak vypadá den kulturistky Věry Mikulcové

6. červen 2016

Věra Mikulcová z Jihlavy je nejmladší a zároveň nejtěžší kulturistkou, která se dostala mezi světovou profesionální špičku. Je také jednou z hodně mála Češek, které se daly na tento pro většinu lidí spíš mužský sport. Věra musela hodně obětovat, ale kulturistika ji baví a stále má před sebou jasné cíle.

„Začalo to v roce 2000. Já jsem hrála basketbal a byla jsem do toho hrozně zažraná a v tu dobu jsem byla obézní. A mně se stal úraz kolene, takže jsem musela přestat a doktoři mi doporučili, že když nezhubnu, tak že nemůžu dál hrát,“ vzpomíná Věra Mikulcová na chvíle svého životního rozhodnutí. Hubnout totiž začala v posilovně na rotopedu. „Viděla jsem tam ty chlapy, jak zvedají ty železa, takže jsem s basketem přestala a začala jsem se věnovat kulturistice,“ říká s tím, že před sebou viděla cíl a šla si za ním. Už za rok a půl stála jako juniorka na pódiu.

Profesionální karta byl můj velký splněný sen

Okolí její změnu sledovalo zpočátku s rozpaky. Z obézní dívky se stala nejdřív hubená, potom svalnatá. Během let ale Věra dokázala, že ví, co chce a i ti kolem jí začali chápat a fandit. Krůček za krůčkem stoupala výš a výš. Jejím cílem bylo získat profesionální kartu a dostat se mezi světovou kulturistickou špičku. Obnášelo to účast na několika prestižních závodech. Podařilo se. „To byl takový splněný sen,“ říká.

Teď v objemu musím sníst osm set gramů masa denně

Získat, udržet si a vylepšovat tělo, které vyhrává světové kulturistické soutěže, není lehké. „Kulturistika je jeden velký životní styl,“ usmívá se Věra Mikulcová a popisuje, jak vypadá její den, když se blíží soutěž. „Ráno vstanu, jdu na trénink nalačno, pak se najím, pak práce ve fitku, odpoledne další trénink, jídlo spánek trénink, jídlo spánek trénink,“ popisuje. Velmi důležité je jídlo a pití. Kulturista musí přijmout přesně odměřené množství bílkovin, tuků a sacharidů. „Já teď v objemu mám devadesát pět kilo. Musím sníst tak osm set gramů masa denně,“ vypočítává.

Věra Mikulcová, kulturistka

Šlehačkový dort už k životu nepotřebuje, zmrzlinu si ale dá

Při takové dietě dostává tělo zabrat a proto je potřeba dostatečně pít a pravidelně chodit na odběry krve. „Musím to zaklepat na zuby, všechno dobrý!“ usmívá se. Šlehačkový dort prý nejedla dobrých šestnáct let a už jí ani nechybí. Ale třeba staré dobré vepřo knedlo zelo si určitě dá. Jen je uvařené podle dietních pravidel. Místo krkovičky si pochutná na vepřové panence. V objemovém období si dá i zmrzlinu.

Musíte chtít, nekoukat dopředu dozadu, a jít si za svým

Posledním velkým sportovním úspěchem Věry Mikulcové je druhé místo na Toronto Pro Supershow v Kanadě v roce 2015. Teď míří na Miss Olympia. „Další cíl je účastnit se podruhé a výš a výš,“ usmívá se. Kulturistika má jedno velké plus v tom, že není věkově nijak omezené. Začít můžete třeba ve čtyřiceti a s nadváhou a závodí i téměř devadesátiletí. „Prostě chtít, nekoukat se, co je přede mnou a za mnou a jít si za svým,“ radí Věra Mikulcová.

Město Jihlava ocenilo úspěchy jihlavské kulturistky Cenou Rady města.

Spustit audio