Jihlavská zoologická zahrada má svého kulisáka. Jeho balvany, tropické stromy a liány jsou jako opravdové

17. květen 2017

Jak dostat do zoologické zahrady uprostřed Vysočiny amazonskou přírodu? Kde vzít skaliska, tropické dřeviny a liány? Prostě si je sami vyrobíme! Tak vzpomíná člen technického týmu jihlavské Zoo Jaromír Vedra na dobu, kdy vznikaly nové pavilony a výběhy.

„Kdysi jsme se rozhodli, že tady uděláme novou řadu kamenů,“ říká Jaromír Vedra a ukazuje na skalisko nad výběhem vyder. Spodní řadu tvoří přírodní kamenné balvany, nad ní jsou na první pohled stejné, umělé. Divák vůbec nerozezná rozdíl. Ten je zřejmý až při poklepu na jednotlivé kameny. Umělé jsou totiž duté. „Udělá se konstrukce, kterou mi zámečník dělal z pásovinek. Navaří se, a pak se to potahuje, říká se tomu tahokov. Je to takovej plech dírkovanej, do kterého se potom nanáší cement. Prvně jemnější, takový kašičky, pak se to modeluje,“ popisuje postup výroby. Povrch je pak vytupovaný do mokrého podkladu. Tím vznikla struktura podobná té přírodní.

Čtěte také

Byla to dřina, ale všechny to bavilo. Postupně jsme se zdokonalovali

Jaromír Vedra je původním povoláním malíř aranžér, a do zoologické zahrady nastoupil na začátku listopadu 1989. Sám o sobě říká, že je všeuměl, ale to prý je v zoologické zahradě každý. Každá nová práce je výzvou. Stejně jako ta v amazonském pavilonu, dnešní Haciendě Escondido. Každé terárium má jinou skálu, jiné stromy. Žádný návod nikdo neměl a postupy tak vznikaly doslova za pochodu. První pokus je vidět v teráriu varanů. „Vypadalo to chaoticky, a víte, že mně se to teď líbí nejvíc?“ usmívá se Jaromír Vedra a popisuje, jak hledali materiál na výrobu skal: „Jeli jsme do oceláren Frýdek Místek, byly to takový pásy. Pak jsme si to tady dali na zem a začalo se stříhat. Prvně se to mačkalo.“ Práce to byla těžká, všechny ale bavila a postupně se zdokonalovali.

Jaromír Vedra, ZOO Jihlava

Chtěl být kulisákem, ale zůstal v ZOO

Jaromír Vedra toho má v zoologické zahradě samozřejmě na svědomí mnohem víc a člověk by řekl, že by se mohl klidně živit jako kulisák v divadle. „A víte, že jsem to chtěl dělat taky? Ale pak jsem zůstal tady,“ říká.

ZOO Jihlava, horní řada kamenů ve výběhu vyder je umělá
Spustit audio