Josef Bohuslav Foerster neměl za svého života s Vysočinou nic moc společného, nakonec ale skončila část jeho pozůstalosti tady

18. květen 2017

Josef Bohuslav Foerster byl známý hudební skladatel, ale i malíř a publicista. Většinu svého života prožil v Praze. Pracoval i v Hamburku a Vídni a díky rodinným vazbám se jeho stopy dostaly i na Vysočinu. Část jeho pozůstalosti je teď k vidění na výstavě v Domě Gustava Mahlera v Jihlavě.

„Josef Bohuslav Foerster měl první ženu, operní pěvkyni Bertu Lautererovou, a pak ve svých skoro sedmdesáti letech si vzal druhou ženu Olgu, která byla o třicet šest let mladší než on. Byla sestrou mé babičky,“ cestu skladatelovy pozůstalosti do vesničky na Jihlavsku vysvětluje Petra Ligačová. Právě u ní nakonec umělcův odkaz zakotvil. Foersterova žena Olga ho totiž odkázala Petřinu tatínkovi. „Asi proto, že byl muzikant, měl vystudovanou konzervatoř, měl k tomu blízko,“ dodává s tím, že část pozůstalosti má u sebe a část je v Muzeu české hudby.

Jako my dnes fotíme, tak dřív malovali. Je to takové hobby malování

Foerster se nevěnoval jen hudbě. Zůstaly po něm i obrazy. „Je to takové to hobby malování. Tatínek mi vždycky říkal, že jak my dneska fotíme, tak oni malovali. Takže můžete vidět zákoutí s břízami, s lodičkou, lavička,“ říká Petra Ligačová a ukazuje na obrázky na zdech výstavní síně. V jedné z vitrín je uložená i Foersterova malířská paleta a štětce. Právě s nimi chodil přírodou a zaznamenával náladové scenérie.

Na Bertině vějíři je i podpis skladatele Gustava Mahlera

Po dlouhých letech má také veřejnost možnost nahlédnout do dopisů, které Josef Bohuslav Foerster psal své milované ženě Olze. „Nechala si je svázat do krásných červených kožených svazků a než umřela, měla jediný přání, abychom to dvacet pět let po její smrti to nikomu neukazovali. Tahle doba už před nějakým časem uplynula,“ vysvětluje Petra Ligačová. Vedle veršů leží vějíř Foersterovy první ženy, pěvkyně Berty. Na jeho jednotlivých listech jsou dodnes čitelné podpisy jejích uměleckých kolegů. Je mezi nimi i podpis rodinného přítele Gustava Mahlera.

Dílo mozaikáře Viktora Foerstera je k vidění i v Pelhřimově nebo Nové Říši

Součástí pozůstalosti po Josefu Bohuslavu Foersterovi je i odkaz jeho bratra Viktora, který zemřel poměrně mlád. Byl malířem a známým mozaikářem. Na výstavě je k vidění originál jedné z jeho mozaik. „Většina jeho mozaik je na kostelích. Je v Pelhřimově v Děkanské zahradě, je v kostele svatého Petra a Pavla v Nové Říši a tohle je asi jediná mozaika, kterou mám v ruce, mám ji doma. Má to být zobrazení božího požehnání,“ popisuje dědička. Pod mozaikou stojí váza – Foersterův pokus o keramiku.

Josef Bohuslav Foerster se dožil jedenadevadesáti let a je prvním držitelem titulu Národní umělec z řad hudebníků.

Spustit audio