Jsou mezi námi lidé, kteří uvážou fenu i se štěňaty u plotu. To je hodně smutné

Pes, který přijde do útulku, bývá vystrašený, někdy i agresivní a není zvyklý na lidi. To je snad jediný rozdíl mezi ošetřováním zvířete, které má svého pána a zvířete nalezence. To jsou zkušenosti veterinářky, která spolupracuje s jihlavským útulkem.

„My dokážeme ještě pochopit, že někdo nemá finance a odnese pejska do útulku. Nedokážeme ale pochopit, že psa týrá, někam ho zavře, přiváže, to je hodně smutné,“ říká veterinářka Petra Orthová. S takovými případy se při své spolupráci s útulkem setkává. Zvířatům se ale snaží ze všech sil pomoci. „Teď jsme měli případ čivaváčka, běhal někde po lese, měl zlomenou nožičku a práce s ním byla složitější. Nechtěl na sebe nechat sáhnout, bál se každého kontaktu. Naštěstí si tam zvyknul na jednu paní, tu miloval, jen s ní mohl chodit k nám,“ říká lékařka a dodává, že tento příběh skončil dobře. Pes je už u nových pánů.

Petra Orthová si také nemůže vzpomenout na žádný případ, kdy by musela zvíře z útulku utratit. Naopak. Bojuje do poslední chvíle. „Jednoho pejska chtěl útulek utratit, protože měl ochrnutou pánev. Mně ho bylo líto. Řekla jsem: Ne, ten tady zůstane! Prostě ho vyléčíme. Měli jsme ho tady dva měsíce na klinice a kolegyně se do něj zamilovala a už ho má doma čtyři roky,“ říká veterinářka. Ono se to stává často, že veterinář supluje nebo doplňuje služby útulku.

Psí útulky mají podle Petry Orthové velký význam. Zvířata tam dostávají novou šanci a tím, že mají veterinární péči, má záruku i případný nový majitel. „Když je to nový pejsek, tak my ho vyšetříme a každého pejska, který přijde do útulku, naočkujeme, odčervíme, odblešíme,“ popisuje lékařka. Apeluje také na lidi, kteří si psa z útulku berou, aby mysleli na to, že budou mít nového člena rodiny se svými potřebami, které také něco stojí.

Spustit audio