K historickým pohlednicím má sběratel František Zobač i originální fotografie z 19. století

25. březen 2020

Nejprve sbíral František Zobač známky, ale později přešel na pohlednice. Sběratelé se scházejí na burzách, kde se dá občas narazit na úplné poklady. Podařilo se mu nashromáždit téměř kompletní soubor pohlednic z nedaleké Bobrové, i dalších míst regionu Novoměstska.

„První pohlednice Bobrové začal fotit profesor Straka, výborný fotograf, a z jeho fotografií potom vznikly takovéto okýnkové pohlednice,“ otevírá František Zobač jedno z mnoha svých alb plných pohlednic.

Fotografie se poslala do místní tiskárny a nechala se vydat jako pohlednice. Stejný obrázek často vyšel několikrát jen s mírnými obměnami, buď jako kolorovaná mutace nebo s jiným nápisem. František Zobač se snaží sehnat každou takovou pohlednici, pokud se nějak liší. Od některých pohlednic vlastní i originály fotografií. „Ta fotografie byla na tenkém papíře, takže se to vydávalo na tvrdých deskách s ozdobou na paspartě. Třeba tady tomuhle já říkám nedělní odpoledne, protože to jdou lidi právě z kostela. Spoustu těch originálů jsem dostal od jedné paní v Bobrové, která povídala: Prosím vás, co já bych s tím dělala,“ vzpomíná sběratel.

Sbírka Františka Zobače, Bobrová
Sbírka Františka Zobače, Bobrová
Sbírka Františka Zobače, Bobrová

To musím mít, řekne si sběratel, když na burze narazí na poklad

Podobnou náhodou narazil na fotografii ruské divadelní společnosti, která vystupovala na pohostinském večeru u bobrovského divadelního spolku Pokrok v roce 1923. „Oni tenkrát předvedli ty svoje tance a balalajky, ale v kronikách to nebylo. A představte si to, prohlížím si na burze pohlednice a dívám se na ten obrázek, copak je to za společnost. A oni jsou to Rusové a vzadu je napsáno divadlo Bobrová. A už jsem byl doma! Tak jsem to musel okamžitě koupit, ani nevím, co to stálo,“ vypráví František Zobač další z mnoha sběratelských příhod.

František Zobač, sběratel z Bobrové

Nové Město díky sbírce vydává historické kalendáře

Bývalý učitel, a pak i ředitel základní školy v Bobrové František Zobač se o minulost regionu zajímal vždycky. Kroniky Dolní i Horní Bobrové má nastudované, stejně jako kroniku bobrovského divadelního spolku Pokrok. Ze svých zápisků, výstřižků z tisku a dobových dokumentů sestavil už několik knížek nazvaných Nad stránkami kronik, kam se snažil vypsat ty nejatraktivnější události. „Třeba tam udeřil blesk do kostela, a to tak, že to zasáhlo až dovnitř, rozbilo to dlažbu a urazilo kus oltáře. Nebo že byla taková zima, až vymrzl celý potok, takže v něm zůstal jenom led a mrzly i brambory ve sklepech,“ usmívá se František Zobač.

Knížky doprovodil obrázky ze své sbírky pohlednic. Dobové události, například z pravidelných závodů místního klubu veslařů, opravy radnice nebo složitý přesun velkého kamene z lesa na místo, kde se z něj stal památník, to všechno se v knížkách dá najít. Nové Město na Moravě využilo sbírky Františka Zobače pro několikeré vydání stolního kalendáře s historickými pohlednicemi. A jakého kousku si cení nejvíce? „To je pohlednice s fotografií z 11. září 1898 - odhalení pomníku v Novém Městě na Moravě Františku Josefovi k 50. výročí vlády,“ uzavírá své vyprávění nadšený sběratel.

autor: dak