Kamarádům z FC Benjamin vydržel fotbal 25 let

Před čtvrt stoletím se dala dohromady parta kluků, co spolu hráli fotbal na jedné žďárské ulici a přihlásila se do tehdy také začínající žďárské ligy malé kopané. „Ten první rok jsme skončili suverénně poslední,“ usmívá se kapitán týmu Jiří Lacina. Z původních členů zůstal jen on, ale kamarádi, kteří se k němu přidali o pár let později, hrají fotbal dodnes.

Název si dali podle přezdívky jednoho ze zakládajících členů a ten už jim také zůstal.

„Ve žďárské lize malé kopané bylo na začátku jen asi 7 týmů, dnes je jich 32, ale v některých letech počet stoupl i na padesát, to v ní byl zastoupen opravdu skoro celý okres,“ říká Jiří Lacina. Vítěz vyhrává putovní pohár a název týmu je na něj zapsán. FC Benjamin se jako jediné mužstvo může pochlubit osmi vítězstvími. Nejen v počtu výher, ale i v délce hraní tady nemá konkurenci.

Hrají spolu dvě generace

Z mladých kluků, co v Benjaminu začínali, jsou dnes už dávno otcové rodin, a kdo má syny, vede je k fotbalu. „Je to kluk, jmenuje se stejně jako já, tak to musel být taky fotbalista,“ dodává s úsměvem Stanislav Švoma, který má syna už také v týmu. Kapitán Jirka potvrzuje, že to nebývá obvyklé. „To už je trošku rarita, to se v soutěži vyskytlo tak jednou dvakrát za těch třicet let, co liga existuje.“

Mužstvo doplňuje i pár o generaci mladších fotbalistů. Ti nejstarší s úsměvem říkají, že proto, aby na hřišti někdo vydržel běhat. Přesto se všichni udržují v kondici, chodí spolu trénovat po celý rok, každé úterý. V létě na hřiště, v zimě do tělocvičny. Už dvacet pět let!

Celá historie Benjaminu je v albech a kronikách zaznamenaná – když dostali po pěti letech první dresy, zápasy, poháry, setkání v klubovém Benjamin baru a nechybí ani oslavy kulatých výročí. Na těch se losuje tombola, hraje kapela a současných i bývalých hráčů a jejich rodin bývá plný sál. Poslední oslava připomněla 25 let Benjaminu, ale všichni doufají, že za pět let se bude slavit znovu a možná i s dalším vítězným pohárem.

FC Benjamin, fotbalové mužstvo ze Žďáru nad Sázavou
autor: dak
Spustit audio