Kamenolom v Pohledu magicky přitahuje sběratele

17. září 2014

U Pohledu na Havlíčkobrodsku se nachází klasický lom určený na dobývání obvyklého stavebního kameniva. I nepoučený pozorovatel na místě zjistí, že stěny lomu se od sebe barevně liší. „Je tu zastoupeno několik hornin vedle sebe,“ konstatuje na místě sběratel minerálů a publicista Jaroslav Havlíček.

Základní horninou je pochopitelně žula. „Je to Pohledská žula, odborně nazývaná granit. Je zajímavá molybdenitovým zrudněním,“ vysvětluje Havlíček s tím, že tím zrudněním je slída, která tvoří drobné modré šupinky.

Hned vedle žulových stěn jsou v pohledském lomu stěny z bazických hornin, nechybí žula s příměsí železa s typickou rezavou barvou. „Před nedávnou dobou tu byl popsán minerál cronstedtid, který se vyskytuje skutečně výjimečně. Pak jsou to různé sekundární minerály vzniklé přeměnou jiných,“ říká dále Jaroslav Havlíček. Bez pozornosti nemůže zůstat ani přeměněná stříbrná ruda.

Území těsně sousedí s lokalitami, kde se v dávných dobách prokazatelně těžilo stříbro. „Vyloučit to nelze ani tady, ovšem žádné pozůstatky důlních děl nelezeny nebyly.“

autor: mik
Spustit audio