Když přijde dobrý nápad, je fejeton hotový za hodinu za dvě. Arif Salichov má stále lidem co sdělovat

Každý má nějaké vzpomínky z mládí, každý občas nad něčím popřemýšlí. Bývalý jihlavský státní zástupce Arif Salichov to umí hodit na papír. Píše fejetony, které Jihlavané pravidelně nacházejí v místních novinách. Oblíbili si je a pravidelně také chodí na jejich veřejné čtení.

Arif Salichov začal psát fejetony až v roce 2013. Od té doby jich je už pěkná hromádka a každopádně si našly své čtenáře. Nejen, že pravidelně vycházejí v novinách, vznikla jich už celá knížka a brzy přibyde další. Fejeton je krátký novinářský útvar, většinou jde o osobní zážitek pisatele nebo jeho reakci na aktuální téma. „Vzniklo to z nějakýho popudu po dovolené, kdy jsem byl plnej zážitků. Říkal jsem si, že to musím sdělit. Tak jsem napsal fejeton. A teď jsem viděl, že to mělo úspěch, a lidi si přáli, abych psal, a mě to začalo šíleně bavit,“ popisuje vznik prvního fejetonu.

Jsou tam vzpomínky na dětství, mládí, jak jsem začínal s holkama

Na fejetonech Arifa Salichova je skvělé to, že se v nich spousta lidí najde. „Je to sice jakoby o mně, ale je to obecný,“ vysvětluje. „Jsou tam vzpomínky na dětství, na mládí, jak jsem začínal s holkama. To jsou tak půvabný věci, o kterých se dobře píše,“ dodává. A jak fejeton Arifa Salichova vzniká? „Když dostanu dobrej nápad, tak prostě sednu a za hodinu za dvě ten fejeton spatří světlo světa,“ popisuje ideální situaci. Samozřejmě se stává, že to někdy nejde. „Někdy se musím nutit, a pak je to vidět na výsledném díle, já to aspoň cítím,“ říká a přiznává, že moc nerad hotový fejeton vyhazuje, i když už se to také stalo.

Námětem fejetonu se stal i jídelní lístek ze sedmdesátých let

I když vycházejí fejetony Arifa Salichova v novinách pravidelně, není tlačený uzávěrkou. Texty má napsané do zásoby a postupně je vybírá. Mezitím vznikají další a další. Ať už plné vzpomínek, nedávných zážitků, reakcí na aktuální politiku, nebo náhod. „Teď třeba jsem dopsal fejeton, kdy mně přišel na internetu starej jídelní lístek ze sedmdesátých let. Tak jsem si s ním vyhrál. Ty ceny,“ směje se Arif Salichov.

Celebrita je odtajněna!

Zatím poslední literární večer se čtením fejetonů Arifa Salichova proběhl začátkem ledna v jedné z kaváren v centru Jihlavy. Prezentace se ujal herec Horáckého divadla Josef Kundera. Přečetl i jeden z nejoblíbenějších fejetonů s názvem: Jak jsem se stal celebritou. Arif Salichov potom osobně představil člověka, který je oné celebrity předobrazem, a objasnil tak mnohé dohady.

Spustit audio