Když se sejdou chovatelé králíků, téma rozhovoru je na dlouhé hodiny jasné. Králíci

8. březen 2016

Králík je zvíře dobré na mazlení i na pekáč. Miroslav Caha z Brtnice se v králících vyzná, jeho šampioni mu na výstavách vyhráli už deset mistrovství republiky. Přesto si stále stojí za tím, že je to zvíře pro užitek. Receptů z králičího masa zná desítky.

Miroslav Caha začal chovat králíky už v dětství. Když pak v osmdesátých letech minulého století přišla na Brtnici povodeň a utopili se mu užitkoví králíci, pořídil si nové a tentokrát výstavní kousky. Už tehdy se zaměřil na velké světlé stříbřité a chová je dodnes. „Strašně se mi líbí. Když se narodí, jsou černí, pak se přebarvují,“ říká Miroslav Caha. V jeho souboru králíkáren je dnes čtyři sta dvacet kotců a ve většině jsou šediví králíci. Jeden samec váží dobrých pět a půl kilogramu.

Jako posuzovatel Miroslav Caha králíky i šlechtí

Miroslav Caha je posuzovatelem králíků. To znamená, že přesně ví, jak má který králík vypadat, jaké má mít uši, nohy, postoj nebo srst. „Má to sedm pozic. Šest pozic popisování zvířete a sedmá pozice péče a zdraví. Třeba jestli má zastřihané drápy,“ vysvětluje chovatel a ukazuje na desítky pohárů ze soutěží. V kotcích má samozřejmě i jiné králíky, třeba zakrslé berany. „To jsou králíci, co mají od dvou do dvou a půl kilo. Je to takový hobby chov pro děti. Já je šlechtím,“ říká Miroslav Caha a ukazuje bílého králíka se sklopenýma ušima.

Čtěte také

Králík je zvíře především k užitku

Nejlepší chovatelé králíků vždy bývali Němci. Dnes je to už vyrovnané a chovatelé spolu přes hranice spolupracují. „Kolikrát přijedou chovatelé ze Slovenska, z Německa, sedíme venku a dá se o tom povídat pěkně dlouho,“ usmívá se Miroslav Caha. Je i výborný hostitel a kuchař. Receptů z králičího masa zná desítky. Vyhlášené jsou jeho králičí klobásy. Ví, že králík je především zvíře k užitku a vůbec nemá problém poslat svého šampiona na pekáč.

Králíci, ilustrační foto
Spustit audio