Knihovna pro hospic sbírá knížky s věnováním od srdce

8. listopad 2016

Třebíčský domácí hospic svaté Zdislavy a svaté Anežky zakládá unikátní knihovnu. Jeho vedoucí Eva Vráblová přišla s nápadem, který má soubor knížek určených pro klienty i zaměstnance hospice ozvláštnit. „Chodí sem hodně návštěvníků, rodinných příslušníků i rodin, kde jsme domácí hospicovou péči poskytli a oni byli moc spokojení, takže se za námi vrací a přemýšlí, jak nás obdarovat nebo co nám dát. Tak mě napadlo, že by to mohly být knížky,“ říká Eva Vráblová.

Mají klienti hospice vůbec pomyšlení na čtení? Podle Evy Vráblové na ně prostor je: „Když o klienty pečujeme, tak bývají ležící a mají hodně času. Když si vyberou literaturu, tak čteme často. Závěr života je těžký a každý vnímá svoje potřeby jinak, mladší lidé si spíše povídají, když umírá někdo starší, tak má rád i poslech četby.“

Sbírka je zatím maličká, ale všechny dosud darované svazky mají jedno společné – úvodní věnování. Kniha by ale měla být vždy darovaná z nějakého důvodu a od srdce. Jako první svazek, který bere vedoucí střediska do ruky: „Teď odcházela jedna sestřička, protože už z toho byla taková přepracovaná, a tak nám věnovala knížku a napsala nám do ní: Pro hospic, kde jsem nechala kus svého srdce a kus sama sebe,“ čte z úvodní stránky jedno z věnování.

Věnování přidali i vojáci z Náměště

Další kniha přibyla do hospicové knihovny díky vojákům. Vojáci z Náměště přišli s návrhem, že by chtěli smysluplně darovat peníze pro nějakou aktivitu. Po návštěvě hospice, kde vyslechli informace o tom, jaké služby poskytuje, přidali i knihu s vepsaným věnováním S pokorou a vděkem za vaši službu věnují příslušníci 22. základny vrtulníkového letectva. Eva Vráblová se usmívá: „Byly to samé vyšší šarže, plukovníci a majoři, já těm šaržím ani nerozumím, ale přišli ve svátečních uniformách a byli to krásní chlapi, takže jsme z nich byli úplně nadšení.“

V knihovně bychom našli i Bibli, Malého prince nebo biografii Marylin Monroe, vždy s krásnými slovy od srdce vepsanými hned na úvod. K dárcům knihy pro knihovnu třebíčského hospice se může přidat každý, ale nemělo by jít o kufr starých knih, kterých se chce někdo zbavit: „Není to tak, že bychom chtěli metr knih, který by přišly do antikvariátu, ale kdyby vás tady něco chytlo za srdce, měli jste pocit, že nám něco chcete říct, nějakou myšlenku, tak tady tu vaši knihu budeme mít a budeme si jí vážit,“ uzavírá Eva Vráblová.

autor: dak
Spustit audio