Kočky mě drží nad vodou, říká chovatelka Jarmila Šejnohová

Mezi dvacátým a čtyřicátým rokem žila Jarmila Šejnohová v Praze. Z hektického života a pracovního vytížení se sesypala, navíc vzápětí přišla o rodiče. Vrátila se do Bohuňovic na Bystřicku a pustila se do toho, o čem snila – do chovu koček. V časopise ji zaujaly nejdříve norské lesní kočky, ale při pátrání na internetu narazila na odkaz k mainským mývalím kočkám.

„Jak jsem je uviděla, tak buch! Do dvou měsíců už jsem měla kotě, aniž bych pořádně věděla, jak to vypadá,“ vzpomíná Jarmila Šejnohová na začátky s kocourem Bentlym, zakladatelem rodu, jak mu říká.

Překvapení pro ni byla velikost a váha přítulného zvířete: „On už měl sedm měsíců v té době a já jsem se ho úplně lekla, protože už tehdy vážil sedm kilo. Byla jsem zvyklá, vždycky jsme měli doma kočky, ale domácí, a to jsou ve srovnání s mainskými malé kočičky. Teď má Bentlíšek něco přes deset kilo, asi dvanáct,“ popisuje chovatelka.

Mainské mývalí kočky

Kočky se předvedly v pořadu Jana Krause

Mainské mývalí kočky mají původ v americkém státě Maine a v názvu plemene maine-coon slyšíme i hovorový výraz pro mývala. Přestože jsou to kočky veliké, jsou přítulné, a když jsou spokojené, nahlas vrní. Hlas mají podobný holubičímu vrkání a jsou značně komunikativní. Jsou hravé i v dospělosti, stačí jim ukázat hračku a už se natahují do metrové výšky.

Svůj šarm předvedly i v televizním pořadu Jana Krause, i když v neznámém prostředí se nedokázaly tolik uvolnit.

„Objevil nás jeden novinář na stránkách obce. Zavolal, pozvala jsem ho, pak o nás napsal a asi za rok mi zazvonil telefon s nabídkou, abychom přijeli nejméně se dvěma kočkami do pořadu,“ vzpomíná majitelka více než desítky koček.

Nejprve si myslela, že si někdo dělá legraci, potom musela řešit, jak se s kočkami do Prahy dostane. „Dramaturgyně nechtěla jednu kočku, musely to být nejméně dvě, ale jak bych je sama unesla? Nakonec jsem umluvila malého synovce ještě s neteřinkou, aby jeli se mnou,“ směje se po letech. Svoje obří kočky miluje: „Jsou zvědavé, chytré, kamarádské, já bych jiné plemeno ani nemohla mít. Ony mě drží nad vodou.“

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.