Loděnice Yachtclubu Velké Dářko nadšenci postavili v Akci „T“

21. květen 2015

Yachtclub Velké Dářko slaví letos 60. narozeniny. Pan Luboš Hofmann byl jako sedmiletý chlapec u toho, když ho parta lidí, kteří pracovali ve žďárské továrně ŽĎAS, v létě v roce 1955 založili.

Jeden ze zakládajících členů Josef Šilhánek z nedalekých Škrdlovic domluvil pronájem prvního dřevěného přístřešku, ve kterém je v současné době letní restaurace. To byla první oficiální loděnice „Tehdy začala nějaká činnost. Začaly se stavět lodě, to ale bylo ve Žďáře.“

Stará loděnice je pořád krásná, výhled z balkonu nám všichni závidí

Začátky nebyly vůbec snadné, club byl mimo katastr obce Žďár nad Sázavou, fungoval pod tělovýchovnou jednotou Spartak Žďár, ten byl také v jiném katastru. Získat stavební povolení byl opravdový oříšek. „Plány jsme měli od inženýra Šimurdy, který udělal projekt staré, ale pořád krásné loděnice. Ten výhled z balkonu nám všichni závidí, takový nikdo nemá. Ale výstavba byl velký problém. Jak získat povolení,“ vypráví nejstarší zakládající člen Yachtclubu Velké Dářko.

Nakonec se přimluvili na Národním výboru ve Škrdlovicích a loděnice se začala budovat v Akci T. „Skutečně Akce T, to bylo něco jako technické nebo tělovýchovné, Akce Z byla zvelebování,“ usmívá se Luboš Hofmann. Nová loděnice začala vznikat o pár set metrů dále po hrázi od té pronajaté.

Spotřeba lidí při výstavbě loděnice byla veliká

Chyběla cesta přes hráz. Velké Dářko bylo postaveno v roce 1482, rybník byl delší, voda byla vyšší. „Nevím přesně kdy, hráz praskla, rybník se vylil a voda se dostala až na Dolní náměstí ve Žďáře, tehdy hráz zkrátili, snížili. Hloubka Velkého Dářka je dva, dva a půl metru, maximálně u hráze tři metry, takže žádná sláva. Je to chovný rybník, s čistotou vody je to horší.“

Stará hráz procházela místem, kde stojí loděnice, podle Luboše Hofmanna byla stavba opravdový boj. „Keře, les, stromy, to bylo plný zmijí, tady bylo spousta zmijí. Muselo se to nejdřív vykácet, vyřezat, pak se začaly dělat základy. Elektrika taky nebyla, takže se to všechno muselo míchat v takovejch kalfasech dřevěnejch, spotřeba lidí byla veliká,“ vzpomíná Luboš Hofmann. Za šest let bylo vše hotovo, stavba byla zkolaudována v roce 1961.

Hrabě Kinský udělal rukou čáru a pozemek pod a okolo loděnice nám dal

V současné době se Luboš Hofmann snaží poskládat vzpomínky všech pamětníků. „Když jsme slavili padesátku, to byla euforie, že nám pamětníci všechno povypráví. Jenže pak opadla, a všichni pamětníci nám mezitím umřeli. Včetně mého táty, který mi mohl vyprávět nejvíc. Fotky jsou poztrácené, kroniky jsou strohé, těžko se to dává dohromady,“ smutně konstatuje Luboš Hofmann.

Pozemek pod loděnicí patří Yachtclubu Velké Dářko. „Hrabě Kinský přišel a řekl: vy jste mi ukradli kus rybníka. Stoupl si tady a řekl: tady si postavím silo, rukou udělal čáru a ten pozemek nám dal.“

autor: Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.