Lukáš Hejlík listuje v knihách a hledá dobré jídlo

24. říjen 2017

Už patnáct let jezdí herec Lukáš Hejlík po České republice s pořadem Listování, v němž představuje publiku dobré knížky. Scénické čtení, kdy herci čtou a přitom napůl zahrají několik ukázek z textu, už se dostalo do osmdesáti měst.

Když to jde, připojí se i sám autor, který ke svému textu něco řekne a popovídá si s diváky – lidé už na pódiu viděli Miloše Urbana, Emila Hakla, Tomáše Poláčka, Markétu Baňkovou, i zahraniční autory, jako je C. D. Payne nebo Robert Fulghum. „Listování se daří,“ říká Lukáš Hejlík, který chce představovat zajímavé nebo nové knížky na trhu.

Literatura a jídlo, to jde k sobě

Program Listování je nabitý, hraje se téměř každý večer v měsíci. Lukáš Hejlík spojil tuto svou práci s koníčkem: „Tím, jak jsem každý den na cestách, tak se taky potřebuju někde najíst. Začal jsem sledovat, kde jsou jaké restaurace, a začal jsem fandit dobrým příběhům, podnikům, kde jdou tak trochu proti větru a nakonec ovlivní svoje okolí,“ vysvětluje, jak vznikla jeho internetová stránka Gastromapa Lukáše Hejlíka.

Na mapě je špendlíky označeno už na pět set podniků. Teď má její autor další plány: „Já teď vyberu dvaapadesát nejinspirativnějších příběhů – na každý týden jeden. Objíždíme ty podniky a fotíme je do knížky, která následně vyjde, a všude natočíme video. Každý týden bude na internetu jedno. A koneckonců začínáme na Vysočině!“ První pozvánka Lukáše Hejlíka je do Luk nad Jihlavou do restaurace Kolnička: „Posílám tam lidi už dva a půl roku, je to hospůdka, kterou si založili dva kamarádi a nabízejí poctivá jídla, která si na Vysočině chce dát spousta lidí.“

Radši si zajet, než se spálit

Z Vysočiny může Lukáš Hejlík doporučit více restaurací – Bistrot de papa v Horních Dubenkách, Selský dvůr Daňkovice nebo Tisůvka na Cikháji. V Gastromapě najdete i bistra, kavárny, rodinné restaurace a další podniky. „Je toho spousta, a navíc se úroveň českých restaurací zlepšuje. Lidé už taky chápou, že se neplatí jenom za jídlo, ale i za servis, prostředí, za zážitky, a právě to se teď začíná dít. Proto jim dávám doporučení, proč by se měli zvednout a jet. V podstatě moto celé té mojí gastromapy je - radši si pár kilometrů zajet, než se hodně spálit.“

autor: dak
Spustit audio