Manželé Masarykovi si v létě roku 1906 zašli v Krucemburku do kina. Charlotta z něj utekla

27. září 2017

Tomáš Garrique Masaryk prožil červenec a srpen roku 1906 v Krucemburku na Havlíčkobrodsku. Proč právě tam, a jak na pobyt slavného páru místní vzpomínají? O tom se redaktorka Irena Šarounová bavila s badatelem Pavlem Vomelou.

V Krucemburku, v budově bývalého lihovaru, tehdy žila rodina Janáčkových. Otec František Janáček se ženou, dcerou a čtyřmi syny. Jedním ze synů byl inženýr Jaroslav Janáček, který měl spoustu známých v politických i uměleckých kruzích. „Dopisoval si se Lvem Nikolajevičem Tolstým a nechybělo mnoho a Tolstoj tady určitou dobu bydlel,“ říká badatel Pavel Vomela. Slavný spisovatel měl tehdy zakázaný návrat do Ruska a Jaroslav Janáček mu nabídl pobyt v jejich domě v Krucemburku.

Tomáš Garrique Masaryk v Borové přednesl projev k výročí Karla Havlíčka Borovského

Tolstoj nakonec nedorazil. Vyšlo ale pozvání pro profesora Tomáše Garriqua Masaryka. „Hlavní účel té Masarykovy návštěvy byl, že měl přednést hlavní projev na manifestaci v tehdejší Borové k padesátému výročí Karla Havlíčka Borovského,“ dodává Pavel Vomela. Inženýr Janáček byl pak po celou dobu pobytu Masarykovým průvodcem a společníkem. „Jezdili do Havlíčkovy Borové, na Žižkovo Pole, do Doubravského údolí a po okolních městech, kde měl profesor Masaryk vždycky v neděli přednášky. Dokonce až v Moravských Budějovicích,“ říká badatel s tím, že Masaryk samozřejmě nevěnoval práci veškerý svůj čas.

Lechtivé téma filmu přísně vychovaná Charlotta Garique Masaryková nezvládla

S Tomášem Garriquem Masarykem přijela do Krucemburku i jeho žena Charotta. Bydleli v bytě řídícího učitele místní evangelické školy Josefa Kynčla, který se na ty dva letní měsíce odstěhoval ke kolegovi učiteli. Masaryk se prý každý den chodil koupat do rybníka Řeka a spolu s manželkou se účastnil kulturního života v Krucemburku. Navštěvovali představení divadelních spolků a vyrazili i do kina. „V tehdejším hostinci U Pecinů byla nějaká filmová společnost. Promítali, dovedete si představit, jaké filmy to byly,“ směje se Pavel Vomela a pokračuje v popisu více než sto let staré události: „Objevila se tam scéna, taková hájovna, hajnej byl pryč, teď tam přišel milenec. No a prostě paní Šarlota, protože byla přísně vychovaná, tak se zvedla a odešla.“ Masaryk zůstal do konce. Jestli měli tehdy Masarykovi tichou domácnost, to nikde zapsáno není.

Pavel Vomela, badatel z Krucemburku

V Krucemburku měl své kořeny i autor Masarykovy posmrtné masky

Nikdo z přímých pamětníků návštěvy Masarykových v Krucemburku už samozřejmě nežije. Zachovaly se ale zapsané vzpomínky Jaroslava Janáčka. V knize Hynka Jurmana Ozvěny Vysočiny je ještě jedna zajímavá vzpomínka, která se k pobytu budoucího prezidenta na Vysočině vztahuje. Vincenc Makovský, který je autorem Masarykovy posmrtné masky, měl v Krucemburku dědečka a babičku. Vzpomínal, že tam Masarykovy jako malý chlapec ono léto potkával.

Spustit audio