Marta Mastná maluje zvířata a rozdává lidem radost

18. září 2017

V Dašovském mlýně u Štěměch na Třebíčsku chystá výtvarnice Marta Mastná tabulky s obrázky domácích zvířat a nápisy k nim na velkou výstavu koní. Tabulky si majitelé zvířat věší na vrata, koňské ohrady i dveře dětských pokojíčků. „Děláme cedulky nejen pro pejskaře, ale i pro koňaře, pro chovatele papoušků, králíků, i pavouka jsem už kreslila, což jsem dělala trochu s odporem, ale máme i obrázek sklípkana,“ ukazuje Marta Mastná na velkého chlupatého mazlíčka.

Vedle koní a psů, kterých je jednoznačně nejvíce, jsou skutečně na tabulkách i morčata, hadi a další zvířata. Mezi nápisy se sem tam objevuje i něco peprného. „Tady ten rým vznikl původně pro našeho kamaráda, ze kterého jsme si udělali legraci, ale teď to používáme jak pro psy, tak pro koně. Tabulka s nápisem Kdo tu bude rušiti, toho kousnu do řiti má hodně velký úspěch,“ směje se výtvarnice. Humor je znát i za nápisů Tady hlídá tchyně s obrázkem zuřivého tygra nebo Pozor, trhač s obrázkem maličkého yorkšírského teriéra.

Nejnáročnější jsou majitelé psů, chtějí vždycky toho svého

Psích ras musí vyrobit Marta Mastná nejvíce. „V tomto jsou pejskaři nejnáročnější. Když jedu na koňskou výstavu, tak nemusím mít tabulek tolik, jako když jedu na pejsky. Stále musíme mít okolo tři sta plemen psů. Protože nikdo si na plot nedá psa, kterého nemá doma, a někdy ještě majitelé chtějí, aby vypadal stejně, měl přesně tu samou skvrnku na čele a podobně,“ dodává.

Marta Mastná, výtvarnice

Zbláznila jsem se do koní

Každé dítě si rádo kreslí, ale Marta Mastná byla výjimečná. „Zlomová pro mě byla návštěva koňských závodů, kam mě vzal tatínek asi ve třech letech a já jsem se úplně zbláznila do koní. Začala jsem je kreslit úplně všude, byla jsem schopná pokreslit i plakáty, stravenky, pásky papíru, prostě cokoliv jsem našla,“ vybavuje si výtvarnice své začátky. Ke koním potom přidala i všechna další zvířata. Chodila do lidové školy umění a naučila se všechny základní techniky – kresbu tužkou, perokresbu, kolorovanou perokresbu, pastel, olejomalbu i akvarel. „Aby toho nebylo málo, tak jsem se dala i do malování na textil, na sklo, porcelán, na vánoční ozdoby, pořád přidávám další techniky a způsoby.“

Obrázky Marty Mastné, Štěměchy

Výjimkou není ani velká olejomalba na stěnu obývacího pokoje, kterou si lidé objednávají většinou z nostalgických důvodů. Martu Mastnou taková práce nesmírně těší: „Malování obrazu podle fotografie, to je moje nejvíc srdcová záležitost. Mnohdy ztvárňuju zvířátka, která majiteli zemřela, a on si je chce uchovat na památku. Nebo zvíře, se kterým vyhrál nějakou výstavu. Mě na tom strašně těší, že vlastně rozdávám těm lidem radost.“

autor: dak
Spustit audio