Max z jihlavského útulku rád cestuje. Zvlášť koleje si moc oblíbil

Český rozhlas Region se snaží pomoci psům z útulků na Vysočině najít nový domov. V jihlavském útulku v Pístově teď žije malý pejsek, který ze všeho nejradši jezdí vlakem. Odkud je a kdo byl jeho pánem, to nikdo neví. Max si zřejmě vystačil sám.

„Přicestoval do Jihlavy vlakem. Ne v doprovodu svého páníčka, ale sám,“ představuje Maxe vedoucí útulku Aleš Toman. Pejsek dokonce přestupoval z vlaku do vlaku. Když ho průvodce vykázal z vagónu, protože nenašel jeho pána, nastoupil Max do jiných dveří. V útulku se pak brzy projevily i další Maxovy schopnosti. „Ten pejsek byl schopný z jakéhokoliv výběhu, z jakéhokoliv kotce rychle utéct. Vysadil i dveře,“ usmívá se Aleš Toman a prozradil, že se Max také mohl jmenovat Nádražák nebo Copperfield. Nakonec dostal neutrální jméno.

Max zvládne vyšplhat na třímetrový plot

To, že je Max dobrý ve šplhu, jsme viděli na vlastní oči, při návštěvě útulku. Na plot vyšplhal za pár vteřin. Jeho nový majitel na to bude muset myslet. „Bude nutné, aby byl pro něj připraven kotec. Je schopný přelézt třímetrový plot. Potřebuje střechu,“ říká Aleš Toman. Hned ale dodává, že Max má skvělou povahu, a když není zavřený, chová se výborně. „Sedí způsobně na židli s námi.“ Láska k vlakům se v útulku projevuje tím, že reaguje na každé větší auto, které kolem projede v domnění, že jede vlak. „Nový majitel bude náležitě poučen, aby si dal u nádraží pozor,“ ubezpečuje vedoucí útulku.

Je to jezevčík s dlouhýma nohama

Max je asi šestikilogramový kříženec. Podle zabarvení v něm bude něco z jezevčíka, má ale vyšší nohy. Je v perfektním zdravotním stavu a je mu něco mezi dvěma a třemi lety. Vzhledem k jeho temperamentu by bylo vhodné, aby žil v rodinném domě a ne v bytě.

Max, psí útulek Jihlava
Spustit audio