Mezi tisícovkou panenek ve sbírce v Bobrové si každý najde tu svou

22. září 2015

Budova staré školy v Bobrové na Žďársku je plná panenek. Svou sbírku tu celé léto vystavuje sběratelka Marie Roháčková. Přesně tisíc dvacet panenek se jí podařilo nasbírat během uplynulých pěti let z darů, sběrných dvorů, na inzeráty i v rodině.

„Přemýšleli jsme, čím zaplnit tady ten prostor a napadly mě panenky, aby si tady děti pohrály,“ vzpomíná sběratelka. Sama nečekala, že jich nakonec bude tolik a že budou stále přibývat. „Tak se s tím rozjel vlak, a mě to začalo bavit, pustila jsem se do toho s takovou vervou, že je jich nakonec tolik,“ směje se. A každý, kdo přijde, si podle slov paní Roháčkové najde mezi panenkami tu svou, kterou dobře zná.

Panenkám chyběly nohy, oči, byly zničené a špinavé

Některé z panenek na inzerát byly v tak hrozném stavu, že nebylo ani poznat, jak vypadaly dříve. Marie Roháčková vzpomíná, jak musela některé vařit v hrnci, aby změkly a daly se promáčknout do původního stavu, jak jim došívala a sháněla chybějící části, jak všem, co neměly oblečení, našila, upletla a uháčkovala, co bylo potřeba. „Čím byla panenka špinavější, tím více mě to bavilo, těšila jsem se, jak bude vypadat.“

Nejšpinavější panenka byla asi jedna z nejkrásnějších. „Inzerát, že prodá pár starých panenek, podával nějaký pán až z Poličky, tak jsme si pro ně jeli, ale v jakém ty byly stavu,“ hrozí se i po letech sběratelka. Nakonec ji vyčistila a nechala vyrobit na zakázku kopii originálního kopaničářského kroje. Dnes patří krojačka k nejkrásnějším a nejobdivovanějším panenkám sbírky.

V Bobrové najdeme i vzácné kousky

Ve sbírce Marie Roháčkové najdeme i fotodokumentaci o každé panence a také literaturu o nich. Proto majitelka sbírky ví, z jaké doby která panenka pozná, která je nejstarší a která zase nejvzácnější. Jsou tu panenky české, německé, anglické, ale i z dalekého Japonska nebo z Ameriky. Najdeme tu klasické ruské panny, velké chodičky, panenky v kostýmech z pohádek a večerníčků, několik historických a opravdu vzácných kočárků a dalších pokladů.

Ta nejvzácnější panenka je ale z rodiny. „Tuhle tady mám schovanou, protože byla moje. S tou jsem si hrála až do 14 let, než mi ji maminka sebrala. Abych se jí nemusela zbavovat, uháčkovala jsem jí šatičky a vystavila si ji,“ ukazuje panenku z počátku padesátých let Marie Roháčková. Tenkrát ještě zdaleka netušila, že se její oblíbená panenka nakonec stane součástí tak veliké sbírky.

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.