Miloš Pokorný: Nejsem sběratel, šicí stroje zachraňuji

1. březen 2016

Po celý březen jsou na městském informačním centru v Brtnici vystaveny secesní šicí stroje sběratele Miloše Pokorného. Kupuje takové šicí stroje, na které léta padal prach na půdě nebo dokonce déšť či plískanice někde na venkovském dvoře. Potom je opraví, aby byla radost se na ně podívat. Proč sbírá právě šicí stroje?

„Je na nich všechno – pěkně vyřezávané dřevo, mechanické věci, a kov, věčná litina, ta vydrží všechno,“ přemýšlí.

Z přelomu 19. a 20. století jsou šicí stroje nejkrásnější

Opravené a vyčištěné kousky značek Singer, Pfaff, Dürkopp nebo Koch si můžete prohlédnout zblízka a u každého vyzkoušet, jaký má zvuk. Sběratel už opravil mnoho velkých šicích strojů na kožené boty i naopak maličký stroj na obšívání slaměných klobouků. Všechny jsou zdobené zlatými nápisy, některé i perleťovými vzory a stojí na těžkých ornamenty zdobených podstavcích.

Šicí stroj

Když je Miloš Pokorný kupuje, tak si vybírá: „V každém domě byl kdysi nějaký stroj a všechny je kupovat nemůžu, to by nešlo,“ směje se. Proto se zaměřil na stroje z období 1880 – 1920 s pěknými vyřezávanými poklopy a na velké obuvnické stroje.

Zachránit šicí stroj dá spoustu práce

Nejzachovalejší jsou podle sběratele šicí stroje z měst, které sedí léta v pokoji přikryté dečkou. Na vesnici jsou ale tyto staré kusy obvykle vyhozené venku, a proto bývají po desítkách let v žalostném stavu. „Takový stroj musím komplet celý rozebrat, nápisy vyčistit opatrně, aby nezmizely, ocelovým kartáčem vydrbat všechny kovové kousky a šroubky, natřít a zase složit. Něco jsem i sám štětečkem domaloval,“ směje se a ukazuje na typický zlatý vzor firmy Singer. Konečnou konzervaci pak provádí včelím voskem s olejem.

Když nějaký kousek chybí, sám si ho dokáže vysoustružit na domácím soustruhu, pokud najde předlohu. Dohromady už dal na třicet těchto historických kousků, a to bydlí v bytě 2+1! Šicí stroje skladuje v jedné velké skříni, dále na stěně, kam je zavěsil, ale našli byste je i ve sklepě a v garáži.

Najdou se i rarity

„U tohoto obuvnického stroje z Domašova měli v inzerátu, že na něm šili boty pro maršála Malinovského, když osvobozoval Brno. Tak jsem si našel, kudy on vlastně táhnul a vypadá to, že je to opravdu možné,“ uzavírá Miloš Pokorný.

Šicí stroje, výstava
autor: dak
Spustit audio