Na košer víno si troufne málokdo

11. září 2014

V každém evropském státě byste takových vinařství napočítali na prstech jedné ruky.Při pěstování a výrově židovského košer vína platí velmi přísná pravidla. Na jižní Moravě a v Dolním Rakousku je pouze po jednom vinaři, kteří se výrobou takovéhoto vína zabývají.

Začíná se už vinohradem, kde nesmí být nic jiného, pouze jediná odrůda, jeden druh těchto hroznů, které se dál zpracovávají. První sběr hroznů od vysázení vinných keřů je po čtyřech letech, každý sedmý rok je rok Šabat a v tu dobu se nesmí sbírat. „Mám oddělený sklep, od kterého mám klíč jenom já," vypráví židovský vinař Moše Váňa. „Hrozny jsou ovoce, takže sklízet může kdokoliv, ale ve chvíli kdy hrozny přijedou do vinařství, tak všechny práce až do lahvování mohou dělat pouze ortodoxní židé.“

Při sběru hroznů a po čas produkce musí být vždy přítomný jeden rabín, který tam stojí a všechno kontroluje. Důležité také je, aby se do vína nedostaly žádné insekticidy, a cokoliv tam přidáte, musí být opět košer.

autor: Michal Malý
Spustit audio