Na Okrouhlík se dříve táhly celé zástupy lidí

15. červenec 2014

V Jihlavě nebo v jejím bezprostředním okolí najdeme více míst, kam se lidé chodili koupat. „Stará vojenská plovárna, Plovárna u Českého mlýna a Okrouhlík,“ jmenuje historik a pamětník krajského města Ladislav Vilímek. Nejoblíbenější byl ale jasně Okrouhlík.

„Chodívali jsme tam o nedělích. Šli jsme ráno pochopitelně pěšky, na Pístov, pak těmi lesy dál, sbírali jsme borůvky, maliny. Nikde nestála auta, lidé chodili pěšky. Došli jsme na Okrouhlík dopoledne a už tam nebylo kam lehnout. Táhly se tam celé zástupy lidí,“ vzpomíná Vilímek.

Na Okrouhlíku bývala hospoda U Prokšů. „Někdo se koupal, chlapy většinou postávali kolem té hospody. A večer se zase táhly zástupy lidí zpět k Jihlavě.“

Oblíbenou plovárnou Ladislava Vilímka byla také ta u Českého mlýna. „Dokud tam Motorpal nevypouštěl ty svoje chemikálie, tak to bylo nádherné místo. Jezdili jsme tam na pramicích a u jednoho jezu jsme klackem píchali do toho bahna a ono to bublalo. Bylo to metan, který jsme sirkou zapalovali. A pak ta voda začala smrdět a byl konec,“ dodává Ladislav Vilímek.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio