Na Vysočině se dá vypěstovat i kiwi

Vysočina není zrovna krajem pro pěstování exotického, přesněji subtropického ovoce. Tropického už vůbec ne. Je tu příliš nízká průměrná roční teplota a chladné zimy. I přesto se tady daří vypěstovat některé druhy. „Problém je samozřejmě v té zimě. Ale podzimní část přežije, nadzemní venku zmrzne,“ říká sadař a zahradník Petr Broža z Moravce, který má právě proto vyhřívané skleníky.

Rostliny se do Československa dovážely před třiceti lety ze Soči, z Ruska. „To počasí je tam trochu podobné,“ vysvětluje pan Broža a vede naší reportérku do skleníků. „Po venku chodíme oblečení, tady se návštěvy oblékají do fíkových listů,“ vtipkuje mezi dveřmi sympatický zahradník.

Dát si kiwi vypěstované uprostřed Vysočiny je jistě zážitek. Někdo by ale možná problém s velikostí. Dosahuje rozměrů asi jako angrešt, což je opět dáno podnebím a v podstatě nevhodnými podmínkami pro dozrávání.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio