Náměšťský barokní most na pamětní minci patří. Nemá konkurenci, říká zkušený obchodník

Když připravovala Česká národní banka vydání série deseti pamětních mincí s tematikou našich mostů, na jednu z nich vybrala i barokní most v Náměšti nad Oslavou. Velkou zásluhu na tom má znalec mincí, sběratel a obchodník Ivan Chládek z Naloučan nedaleko Náměště nad Oslavou. Díky jeho návrhu se pro náměšťský most bankovní rada rozhodla, zadala soutěž pro výtvarníky, vítězný návrh pak zadala české mincovně v Jablonci.

Pamětní mince s náměšťským mostem byla vydána v roce 2012.

„V České národní bance jsem o mostě v Náměšti jednal na základě fotografií, kterých je opravdu hodně, zejména od náměšťského fotografa Ondřeje Knolla. A říkal jsem tam, že by opravdu bylo záhodno, aby na minci byl, protože ten most, co se týče baroka, u nás nemá až na Karlův most konkurenci. Tento náměšťský most připomíná dobu tereziánskou a je opravdu krásný,“ vzpomíná na svůj lobbing v bance Ivan Chládek a dodává: „Je fakt, že jsem si myslel, že do toho výtvarného návrhu přidají i ten žabí pohled od řeky nahoru na zámek, ale nakonec vyhrál návrh samotného mostu.“

Ivan Chládek, znalec mincí

Ivan Chládek v tehdejší Státní bance československé pracoval hned po maturitě deset let a říká, že se tam naučil o peněžnictví nejvíce. Od devadesátého druhého roku má obchod s mincemi a aukční síň, proto je považován za jednoho z našich největších odborníků na mince. K sériím pamětních mincí, které Česká národní banka hodlá vydávat, se vyjadřuje téměř pokaždé, protože o nich má rozsáhlé znalosti. Mezi sbíráním mincí a prodejem si kdysi musel vybrat: „Sbírat mince a prodávat je, to se současně nedá. To by člověk dopadl jako hospodský, co začne pít. Všechno by si schovával a zákazníkům nenabídnul nic. Se sběratelstvím jsem musel skončit,“ směje se znalec.

Do pamětních mincí se dá investovat

Mince totiž mají skutečně velkou hodnotu. Jednak samotné zlato, z něhož bývají vyrobeny, je komodita se stálou a poměrně vysokou cenou na trhu. Mince mají svou nominální hodnotu, jsou cenné i výtvarně, a cení se i konkrétní historické období, ze kterého pocházejí. Ti, kdo je na aukcích kupují, nejsou jen sběratelé, ale také investoři.

Velký zájem je například o mince se svatým Václavem, říká Ivan Chládek: „To jsou dukáty, nebo dvou dukáty, pěti a deseti dukáty. Ražba byla zahájena roku 1923 a prosadil ji bývalý ministr financí Alois Rašín. Na aukcích trhají rekordy zejména poslední ročníky před válkou, protože tehdy už zlato téměř nebylo k dispozici. Například ročníky třicet osm a třicet devět stojí více než milion korun.“

autor: dak
Spustit audio