Naučná stezka připomene partyzány i předchůdce ledničky

9. květen 2014

V samém srdci Žďárských vrchů, v idylické vesničce Koníkov, začíná nenápadná, ale o to zajímavější naučná stezka. Jmenuje se podle kopce nad obcí Metodka, a až si ji projdete, určitě budete vědět, co je to haltýř.

Na vrchu nad Koníkovem stávala v první polovině minulého století rozhledna. Postavil ji a také v ní bydlel Metoděj Koutník. Byl to známý milovník přírody a celý vrch krásně zvelebil. „Protože byl ale bývalý ruský legionář, měl za druhé světové války velký strach z gestapa a v roce 1942 se tady nakonec kopci oběsil,“ doplňuje historii koníkovský pamětník František Havlíček. Na památku Metoděje Koutníka se teď vrch jmenuje Metodka.

Kolem Metodky vede stejnojmenná naučná stezka. Má patnáct zastavení a dozvíte se z ní nejen, jací tu žijí živočichové, rostou rostliny, ale i jak lidé žili. Narazíte na zachovalá roubená stavení a uvidíte opravdový haltýř. „Používalo se to na chlazení mléka, když neměli lidé ledničky,“ vysvětluje průvodce.

Některá zastavení popisují partyzánskou činnost za druhé světové války. Přímo na vrchu Metodka stojí velký kamenný památník, který připomíná smrt partyzánky a dvou místních obyvatel. Poslední patnácté zastavení zase připomíná tragickou událost z roku 1965. Tehdy mladý místní farmář pracoval s traktorem na poměrně prudkém svahu a traktor se na něj převrátil. Nehodu bohužel nepřežil.

Naučná stezka Metodka je dlouhá bez mála čtyři kilometry a pohodlně ji projede třeba i maminka s kočárkem.

Spustit audio