Navlékání korálků už není jen pro malé holky. Dnes korálkují ženy všech generací

15. květen 2015

Každá malá holka určitě někdy navlékala korálky a některým to zůstalo až do dospělosti. Doba jim teď přeje. Přibývají specializované obchody a ve větších městech najdete i kurzy korálkování. Po nich pak každý, kdo má jen trochu trpělivosti a fantazie, dokáže vyrobit slušivý náhrdelník. Na jeden takový kurz zašla redaktorka Irena Šarounová.

Na začátku kurzu jsme vyslechli přednášku o druzích korálků. Člověk by ani neřekl, z čeho všeho je možné je vyrobit. V policích stojí snad stovky sklenic s korálky. Jsou rozdělené podle barev i materiálu. K dispozici máme i široký výběr komponentů potřebných ke spojování šperků. „Tady je karabinka nebo je třeba na šroubování. Máme i americké zapínání,“ říká Alena Vláčilová, která kurz vede. Dostáváme silonové vlákno, na které budeme korálky navlékat.

Sešít, smontovat, sdrátovat nebo slepit jde z korálků skoro všechno. Potvrzuje mi to i dcera Aleny Vláčilové Zuzana. „Je spousta stehů, kterými se dá šít, různé techniky spojování korálků. Krásné věci se dají dělat.“ Obchod, který pořádá i kurzy otevřela ona. „Byla jsem nemocná, nudila jsem se po nemocnicích, tak mě napadlo korálkovat,“ říká.

Během kurzu mi díky radám a vedení Aleny Vláčilové pod rukama vzniknul docela slušivý náhrdelník a náušnice. Naučila jsem se připevnit zapínání a z drátku ketlovacími kleštěmi vyrobit očko. „Osobně si myslím, že je jednodušší jít na ten kurz, protože se člověk hned zeptá na to, co nechápe,“ odpovídá Zuzana Vláčilová na mou otázku, jestli by mi nestačilo koupit si odbornou knihu.

Spustit audio