Nejlepší je sirup ze smrkových výhonků. Lenka Peterková ale vyrábí dobroty i z jitrocele, sedmikrásek nebo divizny

25. květen 2016

Už jste někdy ochutnali jahodový sirup s mátou? Ale opravdu čistý jahodový sirup ze samých jahod bez jakékoli chemie. Lenka Peterková vyrábí takových dobrot mnohem víc. Vaří sirupy a med z bylinek a ovoce, které rostou kolem její chalupy nedaleko Zboží na Havlíčkobrodsku. Říká se tam Samota U Jasanů.

„Bydleli jsme v Hradci Králové. Chyběla nám příroda, tak jsme se odstěhovali na vesnici, tam jsme měli přírody pořád málo, tak jsme se rozhodli, že půjdeme na samotu,“ říká Lenka Peterková. Samota U Jasanů ji i jejího manžela okouzlila, takže zakotvili. Hned první jaro, když na louce vykvetly pampelišky, řekla si Lenka, že s tím něco musí udělat. Hledala recepty na internetu a zkoušela vyrobit med. Pak ale objevila knížku známé rakouské bylinkářky Marie Treben a bylo jasno.

Metoda Marie Treben zachovává v bylinkách mnohem víc prospěšných látek než hodinové vaření

Marie Treben vyráběla med a sirupy metodou, která je sice časově náročná, ale zachovává co nejvíc zdraví prospěšných látek. „Ty všechny recepty, co jsou na internetu, tam se to opravdu třeba tři hodiny v kuse vaří. Tam se zničí většina léčivých látek,“ vysvětluje Lenka Peterková, která se rozhodla vyrábět sirupy a med co nejzdravější. Bylinek má kolem sebe spoustu od jara do podzimu. Sezóna začíná pampeliškami a sedmikráskami, pak vykvete černý bez, vyrazí smrkové výhonky a v létě se přidá malinové listí, divizna a ovoce.

Dobrý sirup vyžaduje i několikatýdenní odpařování

Bylinek je ale samozřejmě mnohem víc a Lenka Peterková poctivě studuje jejich vlastnosti a účinky. Na kašel je dobrý třeba jitrocelový sirup. „Natrháme lístečky jitrocele kopinatého, zalije se to vodou, nechá se to přejít varem, pak se to nechá do druhého dne vylouhovat. Pak to slijeme. Podle množství vody se přidá cukr a pak se to ohřívá. Ohřívá se to těsně pod bod varu a nechá se to vychladnout. Pak se to zase ohřívá a tak to trvá i několik týdnů, než to získá hustotu, jakou člověk chce.“ Lenka Peterková popisuje základní recept na výrobu většiny bylinkových sirupů.

Sirup ze smrkových výhonků je specialita. Má desetkrát víc vitamínu C než citrón

Specialitou bylinkářky je určitě sirup ze smrkových výhonků. „Tenhle sirup je dobrý při nachlazení, je dobrý na imunitu, má desetkrát víc vitamínu C než citrón,“ říká Lenka Peterková. S manželem si u chalupy vysázeli celé smrkové políčko. Kvalita sirupu je určitě daná i tím, že je lisovaný za studena. Smrkové výhonky ve sklenici prosypeme cukrem a necháme na okně tak tři týdny. Každý den by alespoň několik hodin mělo na sklenici svítit sluníčko. Potom šťávu vylisujeme. „Je z toho opravdu dobrý sirup,“ pochvaluje si Lenka Peterková.

Kopřivový sirup do druhého dne zkameněl

Rozdíl mezi sirupem a medem je jen v hustotě. Pokud budeme odpařovat sirup déle, více zhoustne a bude mít konzistenci medu. Využití je široké. Sirup můžeme užívat po lžičkách jako prevenci proti nemocem, nebo ho ředit na výborný nápoj. Lenka Peterková bylinky mezi sebou kombinuje a hledá nejpříjemnější chutě a vůně. Samozřejmě respektuje účinky. Občas ale samozřejmě pokus nevyjde. „Dělala jsem kopřivový sirup a do druhého dne mi ve všech skleničkách úplně zkameněl. Takže tohle už bych nikdy nedělala,“ směje se Lenka Peterková a přidává základní radu. Bylinky je třeba sbírat jen v čisté přírodě!

Spustit audio