Nový opatovský farář sbírá kytary a pěstuje bylinky. V plánu má založit metalovou kapelu

16. říjen 2017

Evangelický kostel v Opatově na Jihlavsku má po dvaceti letech svého faráře. Pastor tam musel celé roky na bohoslužby dojíždět. Filip Boháč se na faře i se svou sbírkou kytar teprve nedávno ubytoval a v neděli 15. října byl slavnostně uvedený do funkce.

„Opatovští mě přijali s velkou radostí. Asi opravdu nečekali, že by někdo po tak dlouhé době přišel sem na faru,“ říká s úsměvem mladý farář. V Opatově stojí krásný evangelický kostel a věřících je necelá stovka. Nový farář má ale širší záběr. Pracovat bude i v Jihlavě. Farářů je prý málo.

Mohl učit latinu nebo ve studiu mixovat hudbu. Zvolil život evangelického faráře

Jak se tak stane, že se mladý muž rozhodne být farářem? „Já jsem se narodil do evangelické rodiny. Nicméně taky jsem si procházel tou částí, kdy jsem se jednoduše snažil zjistit, jak to teda je. Jestli ten Pánbůh je, není, a vlastně touhle cestou jsem se dostal na teologickou fakultu,“ popisuje Filip Boháč začátky své cesty na opatovskou faru. Po vystudování teologické fakulty farářem být nemusel. Mohl učit latinu na gymnáziu, nebo pracovat pro charitu. V záloze měl i muziku. „Že bych se naučil něco s hudbou, že bych pracoval ve studiu a mixoval nahrávky, to by mě asi bavilo,“ říká s tím, že v rámci církve vede bigbeatový kurz. „To byla jedna z věcí, na kterou mě lákal jihlavský kolega. Že náš horácký seniorát zoufale potřebuje evangelickou metalovou kapelu,“ dodává ve smíchu.

Filip Boháč, evangelický farář
Filip Boháč, evangelický farář

Na Vysočinu se přišel zaučovat a už tady zůstal

Filip Boháč pochází ze středočeských Říčan a k Vysočině neměl žádné vazby. Že skončil právě tady, byla velká náhoda. „Když jsem po ukončení fakulty nastoupil na vikariát, to je jakoby farářská stáž, rok, kdy farář stráví s mentorem, společně procházejí všechny oblasti farářský práce, tak jsem se dostal na Vysočinu,“ říká. Do Opatova ho pak zlákal kolega, jihlavský evangelický farář.

Rád pěstuji to, co se dá sníst nebo dát do čaje

Kromě muziky a kytar má Filip Boháč rád bylinky. A to z velmi praktického důvodu. Rád totiž jí a vaří. „Rád pěstuju hlavně to, co se dá sníst, nebo dát do čaje,“ vysvětluje. Květináče jsou na faře všude a nabízí se i zahrádka. „Venku plánuju udělat záhon máty, šalvěje, česnek, to, co se dá sníst, no,“ dodává.

V Opatově ale Filipa Boháče čeká především práce faráře. Kromě bohoslužeb, svateb, křtů a pohřbů připravuje setkávání s věřícími. Často bude vidět i v nedaleké Jihlavě.

Spustit audio