OBRAZEM: V jihlavské továrně Bosch jezdí automatické vozítko. Převáží výrobky a obaly

26. červenec 2017

OBSAHUJE FOTO/VIDEO! Zaměstnanci mu říkají autopilot. Stačí stisknout na tabletu, kam má dojet, chvíli počká a dojede. Řeč je o automatickém vozidle, které brázdí chodby v jihlavské továrně Bosch. Převáží výrobky, obaly, zásobuje výrobu.

V jihlavské firmě Bosch jezdí automatické vozidlo. „Převáží výrobky, obaly, zároveň zásobuje největší výrobu obaly,“ řekl Českému rozhlasu specialista logistiky Vladimír Hnát.

„Má několik orientačních prvků, které potřebuje pro svůj provoz. V provozu se orientuje pomocí laserové hlavice a odrazek a zároveň má z důvodu bezpečnosti několik senzorů, které ho v případě detekce chodce nebo překážky zastaví.“

V továrních halách a spojovacích chodbách jsou na zemi výrazné žluté pruhy, které slouží jako pomyslná silnice pro automatický vůz. Do zatáček si příkladně nadjíždí, aby vozíky neohrozil své okolí. Stoupne-li mu do cesty člověk, zastaví.

„Díky možnostem našich výrobních a logistických hal jsme našli potenciál pro rozvoj těchto nových technologií, které nám pomáhají se zvyšováním produktivity a zároveň snižováním logistických nákladů,“ dodává Vladimír Hnát.

autor: mik
Spustit audio