OBRAZEM: V Pohledu řádily masky na sněhu místo v tělocvičně

Kdo by projížděl jedno únorové nedělní odpoledne Pohledem na Havlíčkobrodsku, potkal by na velkém prostranství uprostřed obce desítky malých masek. Pohledští hasiči totiž uspořádali tradiční karneval pro děti výjimečně venku. Více než třicet malých účastníků míří v maskách k hasičské zbrojnici, kde je nachystán teplý čaj.

Než se pustí do soutěží, fotí se děti společně v maskách. „Dokud jsou ještě suché,“ komentují to se smíchem někteří rodiče, protože sníh taje a za chvíli budou děti mokré od hlavy k patě. Z reproduktorů zní dětské písničky a moderátor Honza se pouští do organizování první soutěže: „Děti, seřadíte se za pirátem Kristýnkou a prošlapete ve sněhu úzkou pěšinku.“ Had se dává do pohybu a děti podlézají a přelézají překážky.

Ať si zasoutěží i rodiče!

Pro další soutěže jsou děti rozdělené do dvou týmů, a tady jim už mohou pomáhat rodiče. Přesně tak to totiž pořádající dobrovolní hasiči měli v úmyslu, říká jejich starosta Jiří Farka s úsměvem: „My jsme právě chtěli, aby se zapojili i rodiče. Když děláváme karneval na zámku, kde nám majitel zámku umožňuje použít tělocvičnu, tam rodiče si spíš přijdou sednout a my se jim o děti staráme. Takže když se letos zima tak vydařila, řekli jsme si, proč to neudělat jinak. Takže teď se tady museli do některých disciplín zapojit i rodiče.“ Starosta sám má v družstvu vnučku a jeho dcera Aneta Kudlová soutěže organizuje a dohlíží na spravedlivý průběh.

Při klání o nejdelší skok celého týmu jsou nakonec tatínci nejnadšenější a hlasitě povzbuzují. Poslední soutěží jsou originální sněhuláci, kde do stavby zase zapojily maminky i babičky. Moderátor Honza Šidlák nedrží mikrofon v ruce poprvé. „Já jsem už tady tak zažitej, protože jsem hasič a tyhlety akce právě hasiči často pořádají. Takže se hledá někdo ze sboru, kdo by to mohl dělat, a většinou to padne na mě. A mě baví jak pracovat s dětmi, tak i moderovat, takže si to užívám vždycky,“ usmívá se šestnáctiletý student havlíčkobrodského gymnázia a nevylučuje, že by se moderování chtěl v budoucnu věnovat.

Karnevalové soutěže v Pohledu měly nakonec hromadu vítězů – čokoládu za odměnu dostala každá maska bez rozdílu věku!

autor: dak
Spustit audio