Odhadnout, kdy se z knihy stane bestseller, není snadné, říká Jaromír Vytopil z Pelhřimova

16. říjen 2014

Když se v Pelhřimově řekne knihkupec, každému naskočí jméno Vytopil. Jaromír Vytopil prodává v Pelhřimově knihy nepřetržitě od roku 1963 a podle mínění agentury Dobrý den je nejdéle sloužící knihkupcem v Čechách. Svou praxi začal ještě o deset let dříve poblíž svého rodiště v Moravských Budějovících.

V roce 1953 přišel rodák z Blížkovic na Znojemsku Jaromír Vytopil do knihkupectví pana Tylhóna v Moravských Budějovicích. Od malička měl rád knihy a tak se zeptal, zda by se u něj mohl ucházet o práci. Zkušený knihkupec mu nabídl místo pomocného prodavače. A od té doby je život Jaromíra Vytopila spojený s knihami.

Dnes má knihkupectví v Pelhřimově, v rodném domě sochaře Emanuela Kodeta.

Denně pročte dvě až tři knihy

Jaromír Vytopil prošel několika knihkupectvími po celé Vysočině. V roce 1963 se dostal do Pelhřimova, kde zakotvil. Dodnes si denně pročte dvě až tři knihy a podle vybraných oddílů usuzuje, zda se kniha bude prodávat či nikoliv.

Ovšem odhadnout jestli se z knihy stane bestseller, není snadné. „Když jsem si pročítal tolik oblíbenou knížku Padesát odstínů šedi, uvažoval jsem, že to má moc stránek, je to dlouhé a bude to mít víc dílů, a tak jsem si říkal, že tato kniha bude ležet na pultech. Přesto jsem nedal na svůj úsudek a objednal jsem knížek víc. A on se z ní stal bestseler,“ dodává pelhřimovský knihkupec.

autor: Petr Hladík
Spustit audio