Ohařka Rita je pořád živé štěně. Potřebuje hodně prostoru a pohybu

25. září 2017

Ne každý pes má to štěstí žít od svého štěněcího věku u dobrého pána. To ale neznamená, že ho nemůže najít později. Český rozhlas Vysočina pomáhá psům v útulcích začít nový život. Tentokrát hledáme domov Ritě z útulku v Třebíči.

Rita je rok a půl stará kříženka maďarského ohaře. Je to větší rezavě hnědý pes s hnědýma očima. „Přišla z obce Blatnice, kde byla nalezena v hasičské zbrojnici,“ říká tisková mluvčí Městské policie v Třebíči Lucie Šerková. Rita byla čerstvě po vrhu, ale přes veškerou snahu se nepodařilo štěňata najít. Podle ošetřovatelky Olgy Spáčilové, je také možné, že je fena sežrala. Prý se to stává.

Na místě Ritu udrží jen hrst pamlsků. Je stále v pohybu

Rita samozřejmě absolvovala veterinární ošetření a je v perfektním zdravotním stavu. Chová se přiměřeně svému věku, jako štěně. „Je neovladatelná, chaotická, zběsilá,“ směje se ošetřovatelka Olga Spáčilová, která drží ohařku na vodítku a jen díky podávání piškotů ji udrží jakž takž v klidu. Díky nízkému věku je Rita stále dobře vychovatelná. Samozřejmě by bylo nejlepší, kdyby s ní nový majitel docházel na cvičiště k odborníkům, ale základní výchovu zvládne i laik.

Ohaře nemusí mít jen myslivec. Stačí člověk, který má psy rád

Ohař je rasa lovecká, a to už samo o sobě říká, že pes potřebuje pohyb. Uzavřený v bytě by se nejen trápil sám, ale kvůli přemíře energie by ničil vybavení bytu svého pána. Ideální by proto bylo, kdyby si Ritu vzal člověk, který má dům se zahradou a nemusí to být vzhledem k rase přímo myslivec. „Toho myslivce nepotřebuje k tomu, aby byla aktivní. Stačí někdo, kdo ty psy má rád a ví o nich aspoň trochu,“ říká Olga Spáčilová.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.