Pan učitel Ležák je spravedlivý v tělocviku i ve vlastivědě. Říkají to děti ze Ždírce nad Doubravou

O titul Zlatý Ámos letos bude bojovat i učitel Martin Ležák ze základní školy ve Ždírci nad Doubravou. Do známé ankety ho nominovali páťáci. My jsme se rozhodli tak trochu se mu podívat pod ruce. Je opravdu tak dobrý? Navštívili jsme jeho hodinu přírodovědy v páté třídě.

V základní škole ve Ždírci nad Doubravou na Havlíčkobrodsku není na chodbách slyšet zvonění. Hodiny začínají a končí melodiemi, které zaregistrujete jen ve třídě. Já vstupuji s učitelem Martinem Ležákem do 5.B. Je právě přestávka a i kdyby mělo zvonit, asi bychom nic neslyšeli. Příchod učitele ale děti zaznamenaly a rovnají se do lavic. Začíná hodina přírodovědy. Téma je jasné. Před tabulí stojí lidská kostra.

Za přesmyčky padlo sedm jedniček

„Já jsem mladý pedagog, mám praxi teprve druhý rok, ale snažím se k tomu přistupovat poctivě a hlavně se snažím být tu pro ně,“ říká učitel Martin Ležák. Do hodiny přišel ve sportovním, protože mu právě skončil tělocvik. Hodina začíná zkoušením. Kupodivu ale neslyším ze strany dětí znechucené vzdechy. Několik žáčků se dobrovolně hlásí a u tabule pak doslova excelují. Padají první jedničky. Teď učitel obrací tabuli, na které připravil několik přesmyček. Samozřejmě na téma lidské tělo. „Čtyři funkce lidské kostry. Chodíme, jak jsme zvyklí, klasicky sedm jedniček, je to práce jednotlivců,“ vysvětluje žákům učitel a startuje soutěž. Děti už vědí, o co jde a za chvíli běží ke katedře chlapec s prvním správným výsledkem.

Žákovské knížky ve Ždírci nad Doubravou nemají

Známky hned píše Martin Ležák do tabletu. „Vedeme veškerou elektronickou agendu od třídní knihy po zápis učiva, omlouvání, absence,“ vysvětluje učitel a dodává, že rodiče se do elektronického systému samozřejmě dostanou a mají tak přehled.

Pan učitel není drsnej se známkama, chválí žáci Martina Ležáka

„Je hodně dobrej v tělocviku, přírodě i ve vlastivědě. Je super! Není přísnej a není drsnej se známkama. Je skvělý, všechno nám podrobně vysvětlí a je na nás hodnej. Všichni ho asi mají rádi,“ chválí děti Martina Ležáka. Ten právě bere za ruku kostlivce a já tiše odcházím ze třídy.

Spustit audio