Patchwork, to už nejsou jen deky sešité ze zbytků látek. Vyrobit můžete třeba i kabelku

Jana Hrevúšová z Kostelce u Jihlavy zašla při pobytu v Belgii na kurz patchworku a už ji to nepustilo. Teď má doma vlastní patchworkové studio a své umění učí ostatní. Slovo patchwork v podstatě znamená sešívání záplat. Kdysi před lety to tak také bylo. Ženy sešívaly kousky látek, třeba i ze starých košil, a vyráběly teplé deky.

I dnes je deka základem patchworku, a v kurzech se jí obvykle začíná. Už se ale nevyužívají zbytky látek. Existují speciální, přímo určené pro patchwork. Jana Hrevúšová upřednostňuje zahraniční s tím, že kvalita je nesrovnatelná.

Patchworkový obal na konvici udrží čaj teplý celou hodinu

Stačí se rozhlédnout po patchworkovém studiu Jany Hrevúšové a člověk hned vidí, že tady se nešijí jen deky. „Šijí se prostírky, ubrousky, kosmetické taštičky, kabelky, peněženky,“ vyjmenovává a já si uvědomuji, že podsedák na židli, na které sedím, je sešitý ze čtverečků a každý šicí stroj přede mnou má podložku a přede mnou leží hromádka barevných čtverců. „To jsou podložky pod hrníček a je to výborný, protože nemáte nikde kolečka,“ vysvětluje a pokračuje: „Já mám třeba dělanou sadu do kuchyně. Mám obal na pečivo, k tomu chňapku, obal na konvici, který drží hodinu teplotu čaje, kryt na troubu, na varnou desku,“ a to není všechno. Na stěně studia visí nádherná tapiserie. Jana Hrevúšová upřesňuje, že je to nástěnný quilt, patchwork, který je navíc ozdobně prošívaný.

Prošití je třešničkou na dortu. Bez něj to není ono

Začátečníkům Jana Hrevúšová radí, aby absolvovali alespoň základní kurz. „Ty fígle, to usnadnění práce, to se podle videa nenaučíte,“ dodává a stručně popisuje postup práce: „Nejdřív musíte mít vizuální představu, co vlastně chcete dělat. Když ji nemáte, tak se kolikrát divíte, co z toho vyleze,“ směje se. Je na každém, jak si sladí barvy a jaký vzor si vybere. „Ušijete tu vrchní látku, potom se to vypodloží speciálními výztuhami, a pak se to prošije,“ pokračuje. V patchworku se hodně prošívá. Takovému dílu se pak říká quilt. „Je třeba pravidlo, že víc jak dlaň by neměla být plocha neprošitá,“ říká Jana Hrevúšová s tím, že prošití je taková třešnička na dortu, bez něj to není ono.

Kvalitní látky a speciální nářadí, to je základ

Jana Hrevúšová má speciální profesionální šicí stroje. Začátečnice si ale do kurzu nos své vlastní domácí. Investovat se totiž vyplatí až tehdy, když u patchworku opravdu zůstanou a začnou šít ve velkém. A co ještě potřebujete? Kromě látek je to řezák, pravítka, podložka na řezání a žehlička. Jana Hrevúšová má ve studiu i speciální přístroj na vyřezávání tvarů. Nůžkami totiž dobrého výsledku nikdy nedocílíte.

Někdy se můžete na uši stavět a nedaří se. Chce to pevné nervy

Co je ale k výrobě patchworku potřeba nejvíc? Jsou to pevné nervy a hromada trpělivosti. I při dodržení všech pravidel a doporučení to někdy prostě nejde a nejde. „Musí se to brát tak, že je to látka, je to živý materiál a opravdu někdy, když se míníte u toho vyvztekat, tak to tam prostě nedáte, i kdybyste se na uši postavila,“ směje se Jana Hrevúšová. Zdatné švadleny si mohou představit, že sešívají do kruhu dvanáct trojúhelníků, které se musí setkat v jednom bodě.

V kurzu se samozřejmě nezačíná uměleckým quiltem, ale dekou ze dvanácti čtverců. Každý z nich je pak ušitý jinou technikou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.