Pelhřimovská knihovna láká čtenáře i na deskové hry. Nejoblíbenější jsou ty časově nenáročné

7. říjen 2015

Když se řekne knihovna, každý si představí regály plné knih, které si s průkazkou můžeme třeba na měsíc půjčit. Moderní knihovna toho ale nabízí mnohem víc. Půjčuje také elektronické nebo audioknihy, pořádá besedy a v Pelhřimově dokonce založila Klub deskových her.

Klub deskových her se v pelhřimovské knihovně schází třikrát do týdne. Stává se, že nikdo nepřijde, ale většinou se hráči sejdou. Brzy odpoledne chodí děti ze škol. „Chodíme, když se nám zachce, když se nudíme a venku je hnusně,“ říká Matěj, který sedí u stolu s dalšími čtyřmi kamarády. Hrají znalostní hru. „Tady máme kartičky a na nich jsou různé země. Tady máme časomíru, a když ten čas vyprší, hodíme kostkou,“ vysvětluje Matěj a dodává, že do klubu chodí hlavně za kamarády.

„Klub deskových her vznikl tak, že jsme nakoupili nějaké hry a nabídli jsme dětem, že mohou chodit hrát. Některé děti se toho chytly a začaly chodit ve svém volném čase,“ říká knihovnice Radana Vaňková. Některé hry vybírají knihovnice, většina jich ale je na přání dětí. Nejoblíbenější jsou prý ty, které se hrají kratší dobu. „Třeba Ubongo se líbí, černé historky,“ vyjmenovává knihovnice. V polici je ale i staré dobré Člověče, nezlob se.

Deskové hry, ilustrační foto

Do klubu samozřejmě nechodí jen malí kluci. U stolku sedí i dvě dívky, které by člověk čekal spíš někde v nákupním centru. Kupodivu jsou v knihovně a hrají stolní variantu hry AZ kvíz. Do klubu chodí už více než rok. „Známe se ze školy a tak jsme si sem šly zahrát,“ říká Dominika. S úsměvem také přiznala, že o jejich zálibě spolužáci ve škole asi nevědí.

Čtěte také

Pelhřimovská knihovna teď zavedla novinku. Deskové hry půjčuje i domů. Je to sice na kratší dobu než knížky, ale určitě to stojí za to. Zkuste se v obchodech poohlédnout po cenách některých moderních deskových her a zjistíte, že přinejmenším na zkoušku je lepší si hru vypůjčit. Knihovníci čekají, že hlavní vlna zájmu o novou službu přijde v zimě.

Spustit audio