Petr Štůla: Kůň v lese pracuje sám, já mu jen říkám, co má dělat

31. březen 2015

Dije, hot, čihi a huj. To jsou povely, které potřebujete znát vy i kůň, když chcete společně pracovat v lese. „Když je kůň mladý, tak ho to prostě naučíte,“ krčí rameny Petr Štůla ze Tří Studní. Když se ho lidé ptají na to, co dělá, odpoví, že je řidič koní.

S koňmi začal pracovat díky své lenosti. „My jsme vždycky jezdili s tátou do lesa a tam jsme si opékali párky a bylo nám líno tahat klacky na oheň, tak jsme si vzali koně a naučili ho to dříví tahat. A tatínek říkal, když můžete tahat klacky, tak můžete tahat i dříví a tak to vlastně začalo, bylo mi dvanáct let,“ vzpomíná Petr Štůla

Koně povely učil dva roky

Pracovat s koňmi v lese začal po vyučení, pro státní lesy. Celé léto pracovali v Krkonoších. Teď má dva své koně, které zdědil po tatínkovi. Aby s nimi mohl vyrazit do lesa, do terénu, musí je dva roky učit všechny povely.

Koně Petra Štůly

„Dopředu je dije, doprava hot, doleva čihi, dozadu huj. Když je kůň mladý, člověk má dvě opratě, řekne hot, zatáhne doprava, řekne čihi a zatahá doleva. Když chce dozadu, tak oběma musím zatahat dozadu, a pak už to umí i bez opratí,“ vysvětluje lesák Petr Štůla ze Třech Studní.

Při práci v lese už nepotřebuje opratě držet. „Kůň sám ví, kam má jít, když mu řeknu, já za ním nelítám. Já s ním jdu s opratí ke kládě, pak mu říkám, kam já jít a on tam jde,“ vysvětluje Petr Štůla.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio