Petr z Mladoňovic, přítel Mistra Jana Husa a jeho souputník v Kostnici, má v Batelově pamětní desku

6. červenec 2015

Farní zeď v Batelově zdobí zbrusu nová bronzová pamětní deska. Připomíná 12 let, které v městysi na Jihlavsku strávil v 15. století Petr z Mladoňovic jako farář. „Do Batelova přišel z Prahy, odkud byl vykázán za to, že byl stoupencem Jana Husa,“ říká Lubomír Tobolka ve Spolku živé historie. Petr z Mladoňovic byl žákem Jana Husa, docházel na jeho kázání, a také na popud Mistra Jana vystudoval. Pracoval jako písař, a proto když se Jan Hus vydal do Kostnice před papežský koncil, bylo více než přirozené, že právě Petr z Mladoňovic jej bude doprovázet a vše zapisovat.

„Jenom díky Petru z Mladoňovic máme přesné záznamy událostí, jak šly tenkrát v Kostnici den za dnem. Dodnes z jeho materiálů čerpáme, on byl na všech setkáních koncilu, na každém soudním procesu,“ připomíná Lubomír Tobolka. Petr z Mladoňovic zůstal s Janem Husem až do poslední chvíle, navštěvoval jej ve vězení v době, kdy byl Jan Hus vězněn a vzniklo mezi nimi hluboké přátelství. „Ve chvíli, kdy už Jan Hus věděl, že zemře, odkázal svému příteli svůj kožich, to jsou takové ty krásné věci, které jsou doložené“ dodává Lubomír Tobolka. „Z kostnického koncilu existuje obraz, na kterém sedí v rohu pán s brkem a knihou. Tady naopak nevíme, zda to byl Petr z Mladoňovic, ale můžeme se domnívat.“

Po upálení Mistra Jana Husa zůstal Petr v Kostnici ještě další rok a sledoval také proces s Jeronýmem Pražským. Po jeho popravě se teprve vrátil do Prahy, aby zde pracoval na pražské univerzitě. Odtud byl ale pro své přesvědčení vykázán. Usadil se právě v Batelově, kde působil přibližně 12 let jako farář a kazatel. Během této doby sepsal mnoho filozofických a teologických děl, ve kterých nadále podporoval husitské reformy. Do Prahy se vrátil až v roce 1438, zpět na univerzitu, kde ses stal jejím rektorem.

Připomenout významného obyvatele městyse Batelova právě při 600. výročí upálení Mistra Jana Husa navrhl batelovský rodák Zdeněk Mahler. Pro pamětní desku vytvořil umělecký kovář a výtvarník Leopold Habermann.

Petr z Mladoňovic, blízký přítel Mistra Jana Husa, má v Batelově pamětní desku. Působil tak jako farář
autor: dak
Spustit audio