Pivo jako vášeň

30. říjen 2015

Před branami královského města Jihlavy stávala ve středověku chmelnice. Zdejší chmel pak sloužil místním hostincům při vaření piva. Jihlavskou pivní historii bude už brzy připomínat Pivovarská stezka.

V Jihlavě právě vzniká naprosto unikátní pivovarská cesta. Mapovat bude místa, která v dávné historii, ale i dnes jsou a byla spjata s pivem a jeho výrobou. Díky ní zjistíme například to, že v Jihlavě stále funguje na stejném místě hospoda, která tam bývala už ve středověku nebo třeba to, že před vstupní branou města rostl kdysi chmel.

Historik Radim Gonda, autor Pivovarské stezky

Kdo někdy zašel na jídlo nebo pití do jihlavské restaurace Tři knížata, měl by vědět, že před ním už tam korbel zvedali veleslavní pánové. Krčma se jmenovala U Divého muže a vedle tradičních bujarých večerů tam probíhala i významná setkání pánů.

Hostinec U Tří knížat

Vlastimil Novotný z Jihlavy ochutnal ve svém životě více než 3700 druhů piva. Co člověka k takové vášní přivede a jak těžké je naplnit takový koníček? Poslechněte si naši reportáž.

Příběh ochutnávače piva

Když se stane sběratelství vášní, člověk je jí ochoten obětovat cokoliv. Žena pana Zdeňka Dvořáka musela obětovat lásce k pivním etiketám svému muži nejen almaru, ale i celou místnost domu. Svého času jich měl totiž kolem dvaceti tisíc. Nikdy mu ale nic nevyčítala. Prý je lepší, když má muže zalezlého v kumbálu etiketami, než v hospodě.

Příběh sběratele pivních etiket

Kde se pivo daří, tam se dobře daří. Důkazem toho je zpěv a optimismus Miroslava Tomance z Jihlavy, který si postavil vlastní minipivovar.

Příběh minipivovaru Miroslava Tomance
autoři: Petr Hladík , ost
Spustit audio